Metnar vyzval v ČT: Vrátit do Moskvy českého velvyslance

14.11.2023 20:20 | Monitoring

Evropská unie toho musí dělat pro Ukrajinu více a rychleji, to jsou závěry z dnešního jednání unijních ministrů obrany. Stínový ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar v pořadu Interview hovořil o tom, zda Česko ještě může zvýšit podporu Ukrajině. Vyjádřil také názor, že by se do Moskvy měl vrátit český velvyslanec, začít by měla také jednání o příměří. Fialovu vládu neopomněl zkritizovat za zbytečný nákup stíhaček F-35, jelikož stejně přijdou pozdě.

Metnar vyzval v ČT: Vrátit do Moskvy českého velvyslance
Foto: ČT24
Popisek: Lubomír Metnar v pořadu Interview ČT24

Podpora pro Ukrajinu musí být rychlejší a musí jí být více, shodli se dnes unijní ministři obrany. Česká republika by však podle Metnara přidávat neměla, už tak dělá dost: „Náš obranný průmysl poměrně významně pomohl a pomáhá dodnes a dodává techniku,“ zdůraznil Metnar nákup vojenské techniky za desítky miliard korun. „Myslím si, že co jsme dát mohli a čeho jsme se mohli zbavit, tak jsme dali. Teď je to spíše o společných nákupech a o navýšení produkce obranného průmyslu,“ řekl exministr obrany.

Je na pořadu dne mluvit o možném jednání s Ruskem? „Hlavně Ukrajina si musí říct, kdy nastal čas, aby jednala s Ruskem. Ona je okupována ozbrojenými silami. Druhá věc je, že i my bychom si měli říct, jak dál, a začít to diskutovat v rámci Evropské unie a ve vztahu k Ukrajině. Protože se jí snažíme pomoct a podporovat a snažíme se najít cestu, aby lidé neumírali,“ uvedl předseda výboru pro obranu v pořadu Interview ČT24.

Je toho názoru že evropští politici by měli s ukrajinským vedením více mluvit o možnosti vyjednávání o příměří. „Je škoda, že se o tom nemluví, možná by to tu situaci oživilo, možná by bylo dobré otevřít otázku dalšího postupu a jednání,“ řekl s tím, že namísto toho se jen „monotematicky“ řeší zbrojní dodávky na Ukrajinu.

Připouští, že jednání s Ruskem je aktuálně komplikovaná kapitola: „Konflikt je momentálně na nějakém mrtvém bodě a bude to chtít možná nějaké diplomatické oživení,“ pokračoval Metnar.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29552 lidí
Aktuálně vidíme nesoulad mezi českou vládou a prezidentskou kanceláří o tom, zda máme mít v Moskvě velvyslance. Metnar v této otázce zaujal jasný postoj, a sice do Moskvy českého velvyslance vrátit, přestože by to znamenalo předávat jmenovací listiny do rukou Putina. „Nebyli bychom první, tohle překously i některé západní země, měli bychom to překousnout i my. Měli bychom jít tím západním směrem. Protože když to vezmeme i z historie, ta zastoupení i ve válečných konfliktech tam byla. Abychom mohli odhadnout, kdy přijde ten čas na nějaká jednání, a měli ty informace z této, řekněme, nepřátelské země,“ dodal Metnar.

Následně se vrátil ještě k prostředkům na obranu. V roce 2024 bychom se měli vyšplhat na úroveň dvou procent HDP vydávaných na obranu, kdy ve spoustě dalších oblastech musíme šetřit. „Vždy jsem podporoval, ať se k těm dvou procentům HDP dostaneme, protože závazky se mají plnit. Ale nikdy nebylo hovořeno, až když se začal připravovat úsporný balíček a rozpočet, že dojde k takovým škrtům u dalších resortů. Takže já dnes říkám, že by se nic nestalo, kdyby ta dvě procenta byla dosažena až v roce 2025,“ řekl Metnar.

Kritizuje vládu, že americké letouny F-35 podle smlouvy, kterou vláda schválila, dostaneme stejně pozdě. Ministryni obrany Černochové (ODS) na sociální síť s notnou dávkou ironie psal, „nezapomeňte válku s Putinem odložit až na okamžik, kdy dorazí první stroje do Česka“. Nyní svá slova ještě rozvedl: „Pokud vláda uzavře smlouvu na pořízení těchto letadel, tak budou až v roce 2035. To byla ironie a bylo to i o tom, že zbytečně se v této ekonomické situaci budeme zaměřovat na něco, co ten efekt nepřinese a de facto to neodsune. To jsem tweetoval, abychom viděli ten paradox. Ta rétorika toho odstrašení není jen o jedné technice, ale o komplexu schopností,“ argumentoval Lubomír Metnar proti nákupu F-35.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePeku ova , 15.11.2023 3:54:30
Metnare, víš že takovýma pitomýma kecama ANO ztrácí voliče? Víš, že vetšina voličů ANO chce levný ruský plyn?

|  7 |  0

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…