Mezi ANO a ČSSD panuje živočišná nenávist, udeřil protikorupčník Ondráčka. Dienstbier kontroval...

13.12.2015 13:13

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier zavítal do nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Spolu s ním před kamery usedl šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. A ten vládu nijak nešetřil. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL prý ani nepotřebuje opozici, protože mezi ANO a ČSSD panuje živočišná nenávist a vysoká nedůvěra. Dienstbier z toho obvinil ANO.

Mezi ANO a ČSSD panuje živočišná nenávist, udeřil protikorupčník Ondráčka. Dienstbier kontroval...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

V úvodu pořadu se ministr pro lidská práva vyjadřoval k obstrukcím ve sněmovně. „Tady je problém v tom, že pravicová koalice obstruuje téměř celé volební období,“ posteskl si člen vlády. Mistrem ve zneužívání obstrukcí je prý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten umí dobře využívat jednací řád sněmovny. Opozice díky tomu může blokovat chod dolní komory.

Ondráčka doplnil, že parlamentní demokracie je velmi důležitá a opozice by ji skrze obstrukce neměla paralyzovat. Podporuje proto úpravu jednacího řádu. Oba pánové ovšem uznali, že i opozice má právo obracet se na Ústavní soud ČR, pokud má pocit, že byly narušeny demokratické procedury.

„Já to zablokování sněmovny vidím v téměř živočišné nenávisti mezi ČSSD a ANO. Je tam vážná nedůvěra mezi těmito dvěma stranami. Především sociální demokracie ANO nevěří, že tu vládu v jistém okamžiku neshodí. Ty strany neberou vážně opozici, vystačí si samy mezi sebou,“ konstatoval Ondráčka. Dobře to bylo vidět už na tom, jak se ČSSD a ANO předháněly, kdo na svém resortu postupuje transparentněji místo toho, aby postupovaly ve shodě.

Dienstbier to prý takto dramaticky nevidí, byť uznává, že určité napětí existuje, protože hnutí ANO není programově ukotvené.

Za jednu věc ale Ondráčka vládu pochválil. Je prý dobře, že od prvního ledna 2017 bude platit zákon o registru smluv. Zhodnotit jeho dopady prý bude možné asi tak v roce 2020. Podstatně kritičtější byl k zákonu o státní službě. Ten vedl prozatím spíše k tomu, že výrazně narostl počet náměstků na resortech. Něco je však lepší než nic, takže bude dobré si počkat, k čemu zákon povede. „Bude záležet na tom, jak dopadne nějaký ostrý střet mezi ministrem a státním tajemníkem. Pokud státní tajemník nějaký takový ostrý spor ustojí, budu si myslet, že jsme se posunuli kupředu.

Ondráčka: Jsme obviňováni z protikorupční hysterie. Je to nesmysl!

V obecné rovině konstatoval, že by každá vláda měla jednat co nejpružněji a plnit své sliby. „Tady se vyrábí falešný narativ, že určitá protikorupční hysterie vedla k proměně politické scény,“ uvedl také Ondráčka. Tak to ale podle něj není. Lidé měli pochybnosti o fungování státu už delší dobu. Uznal ovšem také, že se ministr financí Andrej Babiš (ANO) opakovaně dostává do střetu zájmů, protože jeho impérium je tak veliké, že se podobným situacím v podstatně nelze vyhnout.

Dienstbier k tomu jen přitakal a dodal, že si na to musí Babiš dát pozor sám. „Často se to projevuje i v té vládě. Babiš mnohdy nehlasuje, protože ohlašuje střet zájmů,“ prozradil člen kabinetu. „Takový střet zájmů by bylo možné odstranit jen dvěma způsoby: Buď Andrej Babiš odejde z politiky, nebo se vzdá svých podnikatelských aktivit. Ani jedno z toho nepovažuji za příliš pravděpodobné,“ doplnil.

Na přetřes přišlo také oslabení trestní odpovědnosti firem. Lidové noviny informovaly, že s takovým návrhem přišla sociální demokratka Marie Benešová. Prý to má napříště být tak, že by firma sepsala etický kodex a při porušení zákona ze strany zaměstnanců by se na něj odvolala. Pro Dienstbiera je to nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…