Mezi Babišem a Sobotkou to ještě bude ostré. Další agentura hlásí v průzkumu remízu

08.04.2015 21:29

Stejný volební výsledek by v případě sněmovních voleb letos v březnu získaly vládní ČSSD a ANO, vyplývá z volebního modelu agentury Median. Obě strany by podle výsledků průzkumu mínění dostaly 21,5 procenta. Rozdíl mezi ANO a sociální demokracií se přitom v posledním roce pohyboval v uvedeném průzkumu okolo dvou procentních bodů ve prospěch uskupení ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Mezi Babišem a Sobotkou to ještě bude ostré. Další agentura hlásí v průzkumu remízu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Může jít o náhodnou oscilaci modelu, ale také reakce na dílčí události - v únoru bylo díky medializaci blížícího se a probíhajícího kongresu ve středu zájmu ANO, v posledním měsíci naopak posílilo jednotný obraz ČSSD zvolení Bohuslava Sobotky a jím navržených místopředsedů a ANO se stalo nositelem některých sporně vnímaných opatření a kauz," uvedl ke změně za Median Daniel Prokop. Kvůli menšímu volebnímu jádru pevných voličů může podle něj ANO více poškozovat pokles ochoty dotazovaných účastnit se hypotetických voleb.

K hlasování o složení Sněmovny by přišlo v březnu 56 procent voličů

Třetí příčku by v případných březnových volbách obsadili komunisté s 15 procenty a čtvrtou TOP 09 s 10,5 procenta. Do poslaneckých lavic by se dostala ještě ODS s osmi procenty a KDU-ČSL s šesti procenty. Na pořadí těchto stran se proti předchozímu průzkumu nic nezměnilo. Statistická odchylka je u větších stran plus minus tři procenta a u menších plus minus procento.

Celý průzkum ZDE

K hlasování o složení Sněmovny by přišlo v březnu 56 procent voličů, lze proto předpokládat, že volební účast by byla nižší než při volbách v roce 2013. Ochota jít k volebním urnám v poslední době mírně klesá, což podle Medianu mírně poškozuje strany, které mají méně voličů mezi pravidelnými účastníky a více voličů mezi nejistými voliči. Nejvyšší volební potenciál má stále hnutí ANO, v případě zisku všech voličů, kteří stranu reálně zvažují a nevylučují volební účast, by mohlo získat až 27 procent. Volební potenciál ČSSD se pohybuje okolo 25 procent. Volební model ale zohledňuje váhavé voliče.

Průzkum se uskutečnil od 8. března do 7. dubna, dotazováno bylo 1029 lidí s volebním právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…