Mezi Čínou a Británií to drhne: Nejde jen o prohlášení Jejího Veličenstva, je toho víc

11.05.2016 14:31

Britská královna Alžběta byla zachycena na kameru, když kritizovala během krátké slovní výměny s vysoce postavenou londýnskou policistkou jednání čínské delegace v Británii. Není to však jediný diplomatický přešlap Velké Británie v průběhu posledních dvou dnů. Čína si z toho však nic moc nedělá, jednoduše stačilo zcenzurovat zprávy a vztahy fungují i nadále. Informuje The Guardian.

Mezi Čínou a Británií to drhne: Nejde jen o prohlášení Jejího Veličenstva, je toho víc
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Britskou královnu Alžbětu zachytila kamera ve chvíli, kdy mluvila s policistkou, která měla na starost bezpečnost čínské delegace během návštěvy prezidenta Si Ťin-pchinga v Británii. Tuto skutečnost královna počastovala slovy, že měla policistka pech.

„Byli velmi nezdvořilí k velvyslankyni,“ řekla královna, což policistka Lucy D'Orsiová okomentovala, že to pro ni byla velká zkouška. Údajně čínská delegace vyhrožovala velvyslankyni, že se návštěva ruší.

„Mimořádné,“ konstatovala královna. „Myslela jsem si, že je to velmi nezdvořilé a velmi nediplomatické,“ odpověděla policistka.

Čínské ministerstvo zahraničí odmítlo královnino vyjádření jakkoliv komentovat. „Loňská návštěva prezidenta Si ve Velké Británii byla velmi úspěšná. Obě strany podnikly ohromné snahy pro dosažení tohoto úspěchu a obě jsou si toho vědomy,“ řekl mluvčí ministerstva Lu Kang.

Celý text zde

Na otázku The Guardian, zda královnino vyjádření znamená konec „zlaté éry“ vztahů mezi Čínou a Británii odpověděl Lu: „Obě strany vyjádřily naději, že se zařídí podle výsledku návštěvy prezidenta Si a budou nadále tlačit na upevňování a stabilizaci vzájemných vztahů. To vyžaduje společné snahy obou stran.“

Ke královniným slovům však podotkl jen to, že již řekl vše, co říci mohl, a nechal je tak bez většího komentáře.

Podle BBC však bylo vysílání jejich kanálu BBC World v Číně po dobu reportáže o královnině rozhovoru s policistkou přerušeno a nedostalo se tak na veřejnost. Na čínském internetu o něm taktéž zmínky takřka nenaleznete.

V úterý večer se přitom premiér David Cameron dopustil jiného diplomatického přešlapu, když se nechal natočit na kameru ve chvíli, kdy komentoval účastníky summitu pro boj s korupcí. Řekl totiž královně, že se jej účastní „lídři některých fantasticky zkorumpovaných zemí“ a jmenoval Nigérii a Afghánistán.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…