Mezi USA a Čínou je zase všechno jinak. Trump pozastavil už zavedená cla

13.08.2019 22:29

Americká vláda zatím odloží nebo zruší desetiprocentní clo na některé čínské zboží, které mělo začít platit od 1. září. V úterý o tom informoval Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR). Na zprávu reagovaly americké akciové trhy prudkým růstem, uvádí ČTK.

Mezi USA a Čínou je zase všechno jinak. Trump pozastavil už zavedená cla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Donald Trump na konferenci CPAC

Zavedení cla bude zatím odloženo do 15. prosince. Na seznamu zboží s odkladem cla jsou například počítače, mobilní telefony, laptopy, videoherní konzole, některé hračky, počítačové monitory a některá obuv a oblečení. Clo pak bude zrušeno u zboží důležitého kvůli zdraví či národní bezpečnosti. 

Investoři do technologických firem zprávu o výjimkách přivítali. Dílčí index výrobců mikročipů v reakci na oznámení vzrostl téměř o tři procenta, akcie společnosti Apple pak přidaly více než pět procent. Hlavní indexy si připisovaly kolem dvou procent.

Informace byla zveřejněna nedlouho po zprávě, že si čínský ministr obchodu a vicepremiér Liou Che telefonoval s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. O telefonátu informovalo čínské ministerstvo obchodu. Čína si podle jeho prohlášení na plánované zavedení cel stěžovala.

Představitelé obou zemí se také dohodli, že si do dvou týdnů znovu zatelefonují. Šéf bílého domu Donald Trump oznámil na začátku srpna, že uvalí desetiprocentní clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 300 miliard dolarů (6,9 bilionu korun). To by znamenalo, že clu bude podléhat téměř veškerý dovoz z Číny do USA. Jako důvod prezident uvedl, že Čína neplní sliby, podle nichž bude nakupovat více zemědělských produktů z USA.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…