Mezi kačenou se zelím a moučníkem, pane prezidente? Členka TOP 09 tepe Zemana za postoj k Ukrajině

19.02.2014 12:30

Jana Spekhorstová, řadová členka TOP 09, se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz pěkně zostra obula do prezidenta Miloše Zemana za to, že odsoudil násilí v Ukrajině, „nicméně na návštěvu prezidenta Janukovyče se dál těší“. Podle ČTK ale prezidentův mluvčí dnes nevyloučil, že Zeman pozvání ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče zruší.

Mezi kačenou se zelím a moučníkem, pane prezidente? Členka TOP 09 tepe Zemana za postoj k Ukrajině
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro pořad ČT Interview

Spekhorstová si vůči Zemanovi nebere servítky. Takto si představuje konverzaci Zemana s Janukovyčem při jeho návštěvě Česka: „Asi mu mezi moučníkem a kačenou s červeným zelím nenápadně poradí, ať do lidí na náměstí nestřílí, že se to nedělá,“ míní členka „topky“ a podotýká, že „zatímco civilizovaná a demokratická část světa vyjadřuje ostrý nesouhlas a vyzývá k sankcím, český prezident ještě čeká. Čeká, jak to všechno dopadne. A připravuje chutný jídelníček."

Dále Spekhorstová uvádí, že se za Zemana stydí. Do protikladu dává německou kancléřku Angelu Merkelovou, která otevřeně vyjádřila podporu V. Kličkovi. „Závidím svým německým přátelům moudrou a statečnou kancléřku a tiše doufám, že nikoho z agentury Reuters nenapadne přeložit a zveřejnit mediální `perly` českého prezidenta, kterými nás nenápadnými krůčky posouvá stále blíže ruskému bratrskému objetí,“ dodává Spekhorstová.

Prezidentův mluvčí: Pokud násilí neustane, Janukovyč do Prahy nepojede

Ale co přesně dnes prezident Zeman k situaci na Ukrajině řekl? „Já už jsem asi před 14 dny vyjádřil názor, že nejvhodnějším řešením této situace by byly předčasné parlamentní i prezidentské volby, a na tomto názoru samozřejmě trvám. Dokonce tento názor je umocněn právě vysokým počtem mrtvých. Víte, v angličtině bylo takové přísloví ballots not bullets, což znamená volební lístky, nikoliv kulky. Byla to slovní hříčka založená na podobnosti těchto dvou slov, takže přál bych si, aby lidé na Ukrajině vhazovali volební lístky do uren, a nikoli aby oni sami končili v těch urnách," řekl dnes ČTK v Jihočeském kraji Zeman.

Ukrajinský prezident Janukovyč je pozván na jarní summit Východního partnerství Evropské unie do Prahy. Zeman byl kvůli pozvánce kritizován zejména humanitárními organizacemi. „Bude-li násilí pokračovat, budeme muset celou situaci zvážit," uvedl nicméně dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

ČTK také připomněla, že Zeman do Česka pozval ukrajinského prezidenta Janukovyče ještě před tím, než Ukrajina odmítla asociační dohody s Evropskou unií, což novou vlnu demonstrací v Kyjevě rozpoutalo. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na konci ledna řekl, že pozvánka není chybou. Sám by prý do Prahy pozval i zástupce ukrajinské opozice. Zeman zatím zastával názor, že chce o situaci v Kyjevě jednat osobně přímo s Janukovyčem a své stanovisko mu sdělit.

Celý text Jany Spekhorstové najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…