Mezi lidmi se šíří neuvěřitelné nesmysly, varoval z rádia šéf lékařských fakult. Už si to uvědomuje i vláda

20.10.2020 22:05

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl Vladimír Komárek, předseda Asociace děkanů lékařských fakult z 2. lékařské fakulty UK. Jakým způsobem mohou v péči o nemocné v době pandemie pomoci studenti lékařských fakult? Jakou práci mohou v nemocnicích vykonávat? A kde a v čem má náš zdravotnický systém slabiny?

Mezi lidmi se šíří neuvěřitelné nesmysly, varoval z rádia šéf lékařských fakult. Už si to uvědomuje i vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Medici se zapojují, zapojují se podobně jako na jaře na dobrovolné bázi. Ta možnost podle krizového zákona přidělit tu pracovní povinnost tady je, v rámci nouzového stavu, ale neznamená to automaticky, že všichni studenti povinně nastupují do práce,“ sdělil Komárek s tím, že převažují zkrátka dobrovolníci. „Když nebudou stačit dobrovolníci, tak nepochybně hejtmani a v Praze primátor mohou požádat o pomoc,“ podotkl a upozornil také na fungování studentských koordinátorů. 

Dobrovolná fáze podle něj funguje. „Dohromady se zapojilo 1 500 dobrovolníků, zatím to stačí,“ poznamenal Komárek. Povinně povolováni nemusejí být šesté ročníky. „Dost svých studijních povinností na jaře tyto ročníky zanedbávaly, nyní dohánějí své studium, aby mohly nastoupit jako lékaři,“ sdělil. Popsal i výuku, jaké se nyní studentům dostává. „Snažíme se hybridní výukou, kdy část přednášek probíhá on-line, stejně jako semináře.“

Hovořil i o tom, co děkany lékařských fakult straší. Obává se totiž zvyšování počtu nemocných a následných dopadů na studenty. „Na každých fakultních nemocnicích jsou zdravotní profese, které zároveň učí i léčí. Když budou vytíženi nemocnými pacienty víc než normálně, nezbude moc času na výuku. Když by bylo mnoho studentů ze čtvrtých a pátých ročníků nasazeno do pomoci v nemocnicích a příliš učitelů pracovně vytíženo či nemocných, museli bychom výuku přerušit,“ sdělil Komárek, s jakou alternativou se počítá. „Pokud budou studenti povinně nasazeni, nebo dobrovolně, budeme jim část praxe uznávat,“ dodal. 

Podle ministra zdravotnictví posílí studenti i nová odběrová místa. „To je otázka na Ministerstvo zdravotnictví, kolik studentů bude kam potřeba,“ poznamenal a ubezpečil, že počet studentů je vskutku dostatečný. „Pokud budou studenti povinně nasazeni, tak žádnou odměnu nedostávají. Ale po skončení mohou požádat o náhradu. U dobrovolníků nějaká hodinová sazba většinou existuje,“ dodal. 

Co udělat pro to, aby se obnovila důvěra ve vládu? „Jeden aspekt je, že ne úplně šťastně komunikují představitelé vlády. A druhá nebezpečná věc je, že se spustila neuvěřitelná vlna fake news jako neuvěřitelných nesmyslů. Těch zpráv je strašně moc a myslím si, že si to uvědomila i vláda, aby se to dále nešířilo. A měla by být také naprosto jasná vize, kam chceme dosáhnout,“ uzavřel Komárek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…