Mezinárodní den proti Putinovi. Na Staromáku jej oslavovalo asi padesát lidí

01.03.2015 17:18

Na Staroměstském náměstí se v neděli ve čtrnáct hodin sešlo shromáždění českých odpůrců ruského prezidenta Putina. Dlouho ohlášené shromáždění získalo novou dynamiku páteční vraždou ruského opozičního politika Borise Němcova.

Mezinárodní den proti Putinovi. Na Staromáku jej oslavovalo asi padesát lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uctění památky zavražděného odpůrce Putina Borise Němcova příznivci Pražského majdanu na Staroměstském náměstí

Původně byla akce koncipována jako vrchol měsíční akce, která měla přesvědčit západní politické elity ke zpřísnění sankcí proti Rusku. Nedělní happening měl být součástí mezinárodního protiputinovského protestu, vedeného pod hesly zastavení ruské agrese na Ukrajině, účinných ekonomických sankcí proti Rusku a podpoření bránící se Ukrajiny.

Za tímto účelem byl dokonce 1. březen vyhlášen jako "Mezinárodní den boje proti putinovskému režimu". Po internetu kolující pozvánka na Staroměstské náměstí uváděla: "Pražský Majdan vás zve na akci v rámci kampaně: Stop ruské agresi na Ukrajině. Další ekonomické sankce pro Rusko. Nenechte Ukrajinu bezbrannou."

Po pátečním večeru se jedním z hlavních motivů akce stala vzpomínka na Borise Němcova. Jeden z nejvýraznějších ruských politiků devadesátých let působil jako poslanec, regionální lídr a nakonec v roce 1998 jako místopředseda vlády zodpovědný za ekonomiku. Právě jeho značná část ruské veřejnosti spojovala s ekonomickým kolapsem devadesátých let.

Po nástupu Vladimira Putina skončil Němcov i jako poslanec a nadále kritizoval ruský režim jako občanský aktivista. Byl jednou z hlavních tváří protestů proti Putinovi v letech 2011 a 2012, což mu vyneslo několik zadržení policií a dokonce jeden krátkodobý trest.

V pátek večer se doprovázen svou ukrajinskou přítelkyní procházel po Moskvě, když byl několik minut před půlnocí na mostě poblíž Kremlu zastřelen. Okamžitě po činu se spustily spekulace, kdo je za jeho smrt zodpovědný a komu může posloužit.

Svíčka za Borise Němcova

Na Staroměstském náměstí u sochy Jana Husa každopádně už od soboty hoří na jeho počest svíčky. V průběhu neděle jich ještě přibylo. Organizátoři nedělního shromáždění se na základě zprávy o jeho úmrtí rozhodli změnit program akce. Jejím hlavním účelem se mělo kromě uctění památky Putinova kritika i vyjádření morální podpory účastníkům moskevské demonstrace, která se měla sejít v neděli o hodinu později. Tato akce byla dlouho dopředu povolena moskevskou radnicí, ovšem i v tomto případě došlo násilnou smrtí Borise Němcova ke změně programu akce, nazývané nově "Svíčka za Borise Němcova".

"Je potřeba ukázat, že Češi nejsou lhostejní. Situace je vážná," vyzývali pořadatelé pražské akce. Jako hosté byli avizováni europoslanec Jaromír Štětina, hudebník a exministr Michael Kocáb, exministryně Džamila Stehlíková, ředitel Občanského institutu Roman Joch a člen Rady vlády pro národnostní menšiny Alex Kelin.

Po čtrnácté hodině jsme na Staroměstském náměstí pozorovali seskupení přibližně padesáti odpůrců prezidenta Putina. Zajímavosti akci dodávalo asi deset Putinových sympatizantů, kteří naopak přišli protestovat proti současné ukrajinské vládě.

Ke shromáždění navzdory slibům nakonec promluvil pouze europoslanec Jaromír Štětina, který se rozhořčil nad tím, že Vladimir Putin používá vraždy svých odpůrců jako pracovní metodu, a dva další řečníci.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Hans Štembera

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…