Mezinárodní dohra českého odporu při návštěvě šéfa Číny. Zásadní

04.04.2016 7:01

Bývalý šéfredaktor herního časopisu Score Jan Vrobel se na sociální síti Facebook rozepsal o propojení Česka a Tibetu. Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze upozorňovali demonstranti na komunistické porušování lidských práv v Tibetu. Jeden z demonstrantů si přinesl také transparent, na němž žádal propuštění rodin disidentů z vězení. A stal se téměř zázrak, za který do Prahy dorazilo poděkování od tibetské exilové vlády.

Mezinárodní dohra českého odporu při návštěvě šéfa Číny. Zásadní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Původně bylo shromáždění svoláno na Hradčanské náměstí, ale policie měla rozkaz na něj účastníky nevpustit. Někteří se s tím smířit nechtěli

Během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga pochodovali českým hlavním městem čínští vítači, u nichž nelze vyloučit, že pracovali na pokyn čínské ambasády. Nechyběli však ani odpůrci komunistického režimu v Číně, kteří symbolicky nosili tibetské vlajky a žádali o propuštění tibetských politických vězňů a jejich rodin. V tomto duchu se vyjádřil také jeden z protestujících s transparentem v čínštině. A stal se téměř zázrak.

Fotografii s demonstrantem a transparentem převzala některá světová média a celý příběh dospěl ke zdárnému konci. Dvě rodiny tibetských disidentů byly propuštěny. A Praze se za to dostalo poděkování. Bývalý šéfredaktor herního časopisu Score a aktivista vystupující na obranu Tibetu Jan Vrobel uveřejnil na sociální síti Facebook dopis od paní Kalden Tsomo z Ústředí tibetské exilové vlády v indické Dharamsale.

Dáma děkuje do České republiky za to, že někde daleko v Evropě lidé pozvedli hlas ve jménu těžce zkoušeného Tibetu. „Vážení, jménem Tibeťanů uvnitř i vně Tibetu bychom Vám rádi všem poděkovali za Vaše zasazení a odhodlání podporovat současný stav šesti milionů obyvatel Tibetu. Tibetské národní vlajky a zvětšený obraz Jeho Svatosti dalajlamy s Jeho Excelencí Václavem Havlem zavlály proti návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga tento týden v historické části města Prahy,“ napsala Kalden Tsomo. Česká republika prý v Tibeťanech posílila naději, že se dočkají spravedlnosti a svobody.

„Jak jistě všichni víte, současná situace v Tibetu je stále chmurná. Čínská represivní politika a přísná kontrola náboženských a jiných základních svobod zůstávají naším závažným problémem. Nicméně přes roky probíhajících tragédií v Tibetu Vaše podpora je i nadále zdrojem inspirace a síly pro tibetský lid v Tibetu i pro ty z nás v exilu, kteří slouží jako svobodní mluvčí za naše bratry a sestry z domova,“ doplnila.

Za podporu, kterou nabídlo Fórum 2000 a aktivisté v Praze, Kalden Tsomo ze srdce poděkovala. Každá taková vzpruha je prý pro Tibeťany důležitá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …