Mezinárodní skandál: Německý básník, který urazil tureckého prezidenta, bude souzen. A Merkelová za to dostala výprask

15.04.2016 16:42

Německá vláda se rozhodla stíhat satirického komika Jana Böhmermanna, který na veřejnoprávní televizi ZDF vystoupil s kritickou básničkou, ve které útočil na tureckého prezidenta Erdogana. Kancléřka Angela Merkelová ale dodala, že zákon, který umožňuje stíhat osoby kritické k cizím státním představitelům, hodlá zrušit. Informují Novinky.cz.

Mezinárodní skandál: Německý básník, který urazil tureckého prezidenta, bude souzen. A Merkelová za to dostala výprask
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Angela Merkelová k nedávnému vystoupení komika Jana Böhmermanna uvedla, že o tom, zda došlo k porušení zákona, má spíše rozhodovat soud než vláda. Dodala také, že už má v plánu předložit novelu zákona, podle které dojde ke zrušení paragrafu, jež urážku představitelů cizího státu stanovuje jako trestný čin.

Böhmermann je v současnosti vinen z toho, že ve svém programu Neo Magazin Royale přednesl vulgární básničku, ve které se o tureckém prezidentu Erdoganovi vyjadřuje jako o zoofilovi, který porušuje lidská práva.

Kolem Merkelové se následně rozhořela diskuse, zda se má vyjít Erdoganovi vstříc a komika stíhat, či nikoli. Proti stíhání byli především sociální demokraté z SPD.

K případu se na Twitteru vyjádřil i evropský ředitel pro média lidskoprávní organizace Human Rights Watch Andrew Strohlein, který německou kancléřku trvdě kritizoval: "Merkelová teď pomáhá Turecku v boření svobody slova v Německu. Šílenost."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…