MF Dnes: ODS vrátí další pochybný dar, muž má milionové dluhy

15.05.2014 9:58

ODS vrátí další pochybný sponzorský dar, který dostala v loňském roce. Je jím 1,7 milionu korun od podnikatele René Chlubného, který bývalé vládní straně poslal peníze přesto, že má milionové dluhy a čelí kvůli nim 13 exekucím. Napsala to dnes MF Dnes. ODS ve středu oznámila, že zřídila transparentní účet, který by měl zprůhlednit její financování.

MF Dnes: ODS vrátí další pochybný dar, muž má milionové dluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala s místopředsedou ODS Martinem Novotným

Ve výroční zprávě ODS za loňský rok se objevily také další podezřelé dary. Média například upozornila na to, že strana přijala milion korun od Sabiny Spálovské Gajarské, která je na mateřské a nevlastní ani žádnou nemovitost. Spekulovalo se, že skutečným dárcem byl její manžel, který podniká ve výrobě zdravotnických prostředků. Strana dar vrátila stejně jako peníze, které loni obdržela v rozporu se zákonem od obcí nebo obecních společností.

ODS ve středu uvedla, že odhalila dva dary z loňska, které nesplňovaly standardní podmínky pro přijetí. Oznámila, že vrátí sponzorské dary v celkové hodnotě 2,6 milionu korun. Po upozornění na pochybnosti kolem daru od Chlubného zvýšila počet vracených darů na tři. Chlubný byl v minulosti odsouzen za podvod a podle právníků může být kvůli daru stíhán za poškozování věřitele, píše deník.

Spojuje je majitel brněnské taxislužby

Chlubného a Gajarskou spojují podle MF Dnes vazby na majitele brněnské taxislužby a vlastníka řady domů Kamila Pochylého. V minulosti tento muž koupil v dražbě stadion Za Lužánkami za 11,5 milionu korun a město zastoupené politiky ODS ho posléze za bezmála 18 milionů odkoupilo, píše deník. Pochylý však odmítá, že by za milionovými dary stál.

ODS podle své výroční zprávy vybrala loni na darech 78 milionů korun. Nejštědřejším dárcem byl Jiří Kubů z Brna s dvěma a půl miliony korun. Strana loni měla příjmy celkem 281 milionů korun, přesto skončila ve ztrátě asi 14,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…