Michael Romancov hledal rozdíly mezi Zemanovci a ÚV KSČ. Takto jeho hledání dopadlo

11.02.2017 16:57

Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne promluvil na sjezdu Strany práv občanů, kterou dříve vedl. Delegátům sjezdu slíbil, že v nadcházejících parlamentních volbách dá straně svůj hlas. Doporučil SPO předvolební spolupráci s Tomiem Okamurou a jeho SPD (Svoboda a přímá demokracie). Sociální demokrat Libor Rouček (ČSSD) už se k projevu prezidenta vyjádřil. A nebyl sám.

Michael Romancov hledal rozdíly mezi Zemanovci a ÚV KSČ. Takto jeho hledání dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Byla doba, kdy prezident Zeman dělal vše pro to, aby ve volbách uspěla ČSSD. Jako předseda této strany se ostatně stal premiérem. Před volbami v roce 2010 však vytáhl do boje za novou stranu – Stranu práv občanů, která se tehdy ještě představovala s přídomkem Zemanovci. Ten později z názvu strany zmizel. Miloš Zeman stranu podpořil i jako prezident v předčasných parlamentních volbách roku 2013, ale nestačilo to k výraznějšímu úspěchu. Změní se to v roce 2017?

Už rok 2016 ukázal, že strana má šanci uspět, byť se tak stalo ve spolupráci s SPD Tomia Okamury. V Ústeckém kraji se SPD a SPO podílejí na zdejším vládnutí, společně s ČSSD a komunisty. Prezident straně pod vedením senátora Jana Veleby doporučil, aby úspěšný model spolupráce zopakovala, avšak ne za každou cenu. Kdyby měla být spolupráce pro SPO nevýhodná, bude pro SPO důstojnější, když půjde do voleb sama, vyjádřil svůj názor prezident.

Někdejší europoslanec Libor Rouček si v této souvislosti klade na sociální síti Facebook otázku, zda má za této situace ČSSD podporovat prezidenta, jak to činila doposud.

„Prezident Miloš Zeman dnes na sjezdu své strany SPO jasně řekl, že v letošních parlamentních volbách bude volit tuto stranu. Ve svém projevu to zdůraznil dokonce dvakrát. Jsem zvědavý, kdo v ČSSD po tomto projevu bude Miloše Zemana ještě podporovat? Sledujte to v příštích týdnech a měsících se mnou. Bude to velmi zajímavé!“ věří Rouček.

Politický geograf Michael Romancov ke sjezdu SPO poznamenal, že marně hledá rozdíly mezi současným vedením SPO a komunistickou garniturou před rokem 1989. „Z vizuálního hlediska nejsem schopen odlišit tenhle spolek od ÚV KSČ,“ napsal na sociální síti Twitter Romancov.

Novinář Respektu Marek Švehla zašel ještě dál. „Bolševici alias SPO chtějí do koalice s vrchním neonáckem. Politicky to do sebe zapadá,“  vyjádřil se taktéž na sociální síti Twitter.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…