Michael Žantovský: Naše Knihovna Václava Havla má promlouvat k lidem, kteří jsou vůči němu nepřátelští

13.07.2015 13:52

Michael Žantovský mění po dvanácti letech kabát. Končí totiž v diplomacii, ve které doposud působil, aby mohl od letošního září vést Knihovnu Václava Havla v Praze. Někdejší mluvčí prvního českého prezidenta proto poskytl obsáhlý rozhovor časopisu Týden.

Michael Žantovský: Naše Knihovna Václava Havla má promlouvat k lidem, kteří jsou vůči němu nepřátelští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Žantovský v rozhovoru prozradil, že se snažil psát životopis Václava Havla, který vydal loni na podzim, bez jeho zkreslené podoby a zároveň potvrdil, že byl Havel vychovávaný jako „princátko“.

Stále ještě velvyslanec působící ve Velké Británii dále sdělil, že v roli diplomata končí hlavně proto, že když odcházel na ambasádu do Izraele, byly jeho dceři čtyři měsíce. „Teď jí je dvanáct a vůbec nezná naši zemi,“ uvedl důvod nového začátku.

Budoucí ředitel Knihovny Václava Havla si rovněž myslí, že „každý u nás má svého Václava Havla“ a navíc má prý tušení, že „každý u nás má i Knihovnu Václava Havla“, a k činnosti knihovny nesoucí Havlovo jméno dodal, že se některé věci daří více a některé méně. „Snáze se to řekne, než udělá, ale měla by promlouvat i k lidem, kterým je Václav Havel lhostejný nebo jsou proti němu nepřátelsky zaměření,“ naznačil Žantovský, kde vidí možný handicap a příležitost ke zlepšení.

Zkušený diplomat se také vyjádřil k miliardáři Zdeňku Bakalovi, o kterém si myslí, že se svých aktivit v Česku vzdát nechce. „Bakala je významný sponzor Knihovny, nepřihlásil se k ní ale proto, aby vylepšil svůj veřejný obraz,“ řekl na jeho adresu a dodal, že k sobě s Havlem měli prostě blízko.

Macháček? Jsme přátelé, nebudu ho mydlit

„Že vás huba nebolí! Když si Landovský dal třetího panáka, stěžoval si úplně na všechno,“ řekl Žantovský redaktorovi Týdne na dotaz, zdali si Bakala nedělal s Havlem, co chtěl (Landovský si totiž na oslavě Havlových 75. narozenin údajně stěžoval, že prý Bakala zakazoval exprezidentovi mluvit s přáteli, pozn. red.) a dodal, že on sám tam byl a vůbec to tak nebylo.

„Honza Macháček odešel, kam odešel a já doufám, že se mu tam bude dařit,“ uvedl šestašedesátiletý diplomat na adresu svého přítele Jana Macháčka, který byl ředitelem Knihovny před ním, a nyní vede think-tank Andreji Babišovi. „Jsme kamarádi, a proto ho nebudu mydlit,“ řekl rovněž ke stejnému tématu na dotaz, zdali se Macháček nechal ministrem financí „koupit“.

Jak Žantovský dále v rozhovoru uvedl, Havel podle něj zanechal spoustu odkazů s tím, že pro něj osobně hlavní odkaz spočívá ve způsobu žití a v pohledu na život, podle něhož má člověk nejen právo, ale i povinnost žít svůj život smysluplně a opravdově. „Nejde o vznešené ideály, ale o to, jak žijeme každý den, každý sám za sebe,“ dodal posléze s tím, že nezkoumá, například proč se český premiér hlásí k odkazu prvního českého prezidenta, ale je za to rád, protože to prý pomáhá naší zemi.

„Doufám, že pozornost k lidským právům zůstane součástí naší zahraniční politiky,“ řekl Žantovský k možnému odklonu zahraniční politiky k zájmům ekonomickým a přiznal, že když ještě s Havlem hovořil o jeho asi nejznámějším výroku „pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí“, tak to byla z Havlovy strany jakási improvizace. „Domnívat se, že pravda a láska zvítězí sama od sebe, není realistické,“ naznačil v závěru, jak uznávaný prezident uvažoval. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…