Michael Žantovský: Obama byl trochu jako Havel... A pokud si Zeman a Trump myslí, že změní zemi, když ji rozdělí, tak se pletou

12.03.2017 17:03

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský v rozhovoru pro Český rozhlas vychválil amerického exprezidenta Baracka Obamu a vyčinil jeho nástupci Donaldu Trumpovi, ke kterému náznakem přidal i českého prezidenta Miloše Zemana.

Michael Žantovský: Obama byl trochu jako Havel... A pokud si Zeman a Trump myslí, že změní zemi, když ji rozdělí, tak se pletou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Michael Žantovský dlouhá léta pracoval na Hradě a byl také velvyslancem České republiky ve Velké Británii. S prvním českým prezidentem Václavem Havlem prý zůstal velmi dobrým přítelem i poté, co první český prezident Hrad opustil. Dnes se Žantovskému po Havlovi stýská prakticky denně. Je mu smutno z toho, jak se k moci dostávají politici, kteří sice mluví o potřebě sjednotit zemi, ale přitom ji nesmiřitelně rozdělují.  

„Myslím, že zemi nemůže změnit nikdo, ať už USA nebo Českou republiku, kdo ji rozdělil. Úspěch a vnitřní spokojenost země musejí pocházet z nějaké míry porozumění mezi lidmi, nemusí to být samozřejmě absolutní souhlas. To, co vidím jako nebezpečné na Donaldu Trumpovi a stejně tak na některých našich politicích, je, že akcentují rozdíly, mnohé nepřátelské prvky v domácí politice. Tím tu politiku rozdělují a lidé už potom nejsou schopni se domluvit a jen na sebe pokřikují a užívají nadávky místo argumentů,“ rozzlobil se v rozhovoru Žantovský.

Celý rozhovor naleznete zde.

V kontrastu proti těmto politikům mohl stát právě Havel, který si udržoval naději i v těch nejtěžších dobách. Navíc měl velký smysl pro zodpovědnost, ale přesto si dokázal zachovat životní humor. V něčem z toho se prý Havlovi podobal i 44. prezident USA Barack Obama.

„Baracka Obamy si velmi vážím za seriózní přístup, kterým vykonával svou funkci. Nezanechal za sebou, a to dnes není žádná samozřejmost, žádný skandál nebo kontroverzi. Zato spoustu prohraných bitev... A sporné projekty jako například projekt zdravotní péče skutečně musejí posoudit především američtí voliči,“ komentuje Žantovský svůj názor na situaci v USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…