Michael Žantovský dorazil do rozhlasu vzpomínat: Bez George Bushe by se nejspíš nerozpadl SSSR a nesjednotilo Německo

01.12.2018 19:43

Současný ředitel Knihovny Václava Havla a bývalý velvyslanec ve Spojených státech Michael Žantovský v Radiožurnálu zavzpomínal na bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího, který jako jediny prezident Spojených států navštívil tehdejší Československo, při příležitosti prvního výročí sametové revoluce. Promluvil také o jeho vztahu s Václavem Havlem nebo o tom, jakou roli sehrál při sjednocování Evropy.

Michael Žantovský dorazil  do rozhlasu vzpomínat: Bez George Bushe by se nejspíš nerozpadl SSSR a nesjednotilo Německo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Jako první a poslední americký prezident navštivil Bush Československo koncem roku 1990. Tehdy Žantovský zastával funkci českého velvyslance ve Spojených státech a návštěvu Bushe staršího pomáhal organizovat. Návštěva to prý byla úžasná a velkolepá. „Vyvrcholila vystoupením George Bushe na Václavském náměstí při příležitosti prvního výročí sametové revoluce. Náměstí bylo zaplněné do posledního místečka,“ popisoval Žantovský.

Šlo však již o druhé setkání Bushe a Havla. „Předtím byla ještě historičtější návštěva prezidenta Havla ve Spojených státech v únoru 1990 a jeho první setkání s Georgem Bushem, kde se oba státníci shodli na potřebě navázání vyšší úrovně vzájemných vztahů v budoucnu,“ upřesnil.

Vztah obou prezidentů byl prý velmi vřelý. „Oba si velmi padli do oka a vznikl z toho vztah, který nebyl jen politický, ale byl i osobní,“ řekl Žantovský s tím, že tento vztah pokračoval i poté, co George Bush již odešel z funkce prezidenta Spojených států. Do České republiky se pak Bush vrátil ještě jednou, v roce 1999 při příležitosti desátého výročí sametové revoluce.

Závěrem Žantovský nezapomněl zmínit důležitou klíčovou roli bývalého amerického prezidenta Bushe staršího, kterou sehrál při sjednocování Evropy. Na přelomu 80. a 90. let byl, spolu s vůdcem Sovětského svazu Michailem Gorbačovem, prý iniciátorem konce studené války. To vyústilo v rozpad východního bloku, sjednocení Německa a zánik SSSR.

„Jeho role na konci studené války, během překonávání jejích následků a při znovusjednocení Německa jako nezbytného předpokladu pro sjednocení Evropy, byla rozhodující,“ uzavřel s tím, že bez Spojených států by se pravděpodobně nic takového nestalo, jelikož evropské státy včetně Velké Británie s podporu sjednocení Německa váhaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

16:20 V Charkově rozkradli miliardy na obranu. Takto. Skandál z Ukrajiny, kde jde o hodně

Ruská armáda minulý týden spustila ofenzivu na severovýchodě Ukrajiny směrem na Charkov a za 48 hodi…