Michal Hašek: Zažil jsem silnou opoziční ČSSD. Ale jinak se to dělá v počtu sedmdesáti a jinak s patnáctičlenným klubem

18.02.2018 16:33

Na projev prezidenta Miloše Zemana v úvodu volebního sjezdu ČSSD v Hradci Králové reagovali pro ParlamentníListy.cz exhejtmané Michal Hašek a Jiří Zimola.

Michal Hašek: Zažil jsem silnou opoziční ČSSD. Ale jinak se to dělá v počtu sedmdesáti a jinak s patnáctičlenným klubem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Michal Hašek.

Podle Jiřího Zimoly prezident nezklamal, na nikoho z kandidátů vyloženě neukázal a zároveň byl poměrně kritický k minulému vedení. „Spíše vyzývá sociální demokracii k toleranci menšinové vlády. Model, který bych preferoval já, je jednání o vzniku otevřené koalice, kde jsou si partneři rovnocenní, jeden druhého nebude okopávat a prohlasovávat zákony s jinými partnery. Pokud hnutí ANO zvolí takovou cestu, tak si myslím, že je to cesta poctivější, než tolerance menšinové vlády,“ zhodnotil proslov Miloše Zemana.

Podstatné podle Zimoly je navázat na úspěchy ČSSD z devadesátých let. Zároveň sdílí obavy prezidenta, že by sociální demokracie mohla upadnout v zapomnění, pokud bude pouze v opozici. „Proto podporuji vyjednávání o otevřené koalici, protože patnáctičlenný klub je klubem posledních patnácti statečných, kteří při konkurenci ostatních a mnohdy mandátově početnějších politických stran, nemusí mít takový přístup k médiím. Lidé by si později mohli říci, že ČSSD tu ani není a ani nám nechybí. Přál bych si, aby ČSSD brzy začala lidem chybět a aby si uvědomili, že plníme program i z vládních lavic,“ vysvětlil Jiří Zimola a podotkl, že pokud chce strana vyloučit rizika zapomenutí sociální demokracie, pak bychom měli dát o sobě maximálně vědět,“ uzavřel Zimola.

Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška neměla ČSSD od sjezdu před sedmi lety tolik kandidátů na předsedu a vypovídá to o situaci uvnitř strany. „Zažil jsem silnou opoziční ČSSD, ale jinak se razantní opozice dělá v počtu sedmdesáti jako druhá nejsilnější parlamentní strana a jinak při patnáctičlenném klubu, kdy jsme šestou nejméně početnou frakcí,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz svůj pohled Hašek.

Podle něj se s opoziční rolí ČSSD dá pracovat, ale při současném složení Parlamentu to vidí jako velmi obtížnou misi na celé další čtyři roky. Současně dodal, že bez aktivní účasti sociální demokracie ve vládní koalici je obava o její další propad reálná: „Když se dívám na diskuzní pořady, většinou jsou zváni tři, čtyři diskutující a ČSSD je v nich zastoupena velmi málo.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…