Michal Hašek je nejpopulárnějším hejtmanem. Hudeček stále na dně

26.06.2014 11:47

Nejvíce oblíbeným hejtmanem zůstává sociální demokrat Michal Hašek, který vede Jihomoravský kraj a který je v daném regionu oblíben u 52,1 % obyvatel. Druhým nejlépe hodnoceným hejtmanem v ČR je Jihočech Jiří Zimola (ČSSD, 51,7 %) a na třetím místě se umístil komunistický hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (49,2 %).

Michal Hašek je nejpopulárnějším hejtmanem. Hudeček stále na dně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Vyplývá to z výsledků nejnovějšího průzkumu agentury SANEP, která prováděla šetření v každém kraji zvlášť, a také v hlavním městě Praze, kde zjišťovala popularitu primátora. Průměrný počet respondentů v každém kraji byl 1493 lidí ve věku 18-70 let, v Praze pak 1130 dotázaných.

Jediný komunistický hejtman si polepšil

Zatímco Hašek i Zimola si své pozice ve srovnání s dubnovým průzkumem udrželi, Bubeníček si o jednu příčku polepšil.

Naopak pokles o jednu příčku zaznamenal představitel Libereckého kraje Martin Půta, který je zároveň předsedou strany Starostové a nezávislí (STAN). Martin Půta v červnu získal 48,7 % kladných hlasů.

Celý průzkum ZDE.

Ze 7. místa na 5. se posunul se ziskem 39,2 % kladných hlasů hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Polepšil si i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který si oproti dubnovému šetření polepšil o dva procentní body a dvě místa, a s aktuálním ziskem 34,8 % kladných hlasů obsadil šesté místo.

O dvě příčky si oproti dubnu polepšil se 34,3 % kladných hlasů hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Naopak se nedařilo olomouckému hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi, propadl se z šesté na osmou pozici s aktuálním ziskem 33,6 % kladných hlasů, když ztratil 5,3 procentních bodů.

Největší propad zaznamenal středočeský hejtman Řihák

Největší propad zaznamenal nyní již bývalý hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD), který oproti dubnovému šetření společnosti SANEP ztratil 6,9 procentních bodů a čtyři místa pomyslného žebříčku oblíbenosti hejtmanů. Rezignace by ale výsledky ovlinit neměla. „Josef Řihák rezignoval na hejtmanský post den po ukončení šetření oblíbenosti hejtmanů,“ poznamenali autoři výzkumu.

Na desátém místě skončil představitel Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (27,8 %), na jedenáctém karlovarský hejtman Josef Novotný (26,9 %). Až na dvanáctém místě skončil pražský primátor Tomáš Hudeček (24,5 %). Na předposledním třináctém místě zůstává stejně jako v dubnu aktuálně se ziskem 23,1 % kladných hlasů hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs.

Pomyslnou hitparádu oblíbenosti hejtmanů uzavírá stejně jako v dubnu s aktuálním ziskem 22,7 % kladných hlasů hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

Výzkum rovněž zjistil, že 75,8 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, je pro zavedení přímé volby hejtmanů.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …