Michal Hašek je smutný

19.05.2014 15:02

O takřka hospodské mluvě břeclavských funkcionářů ČSSD ví díky tajné nahrávce celá Česká republika. V pondělí o ní napsal deník Právo. Pobouřila ale špičky sociálních demokratů. Jihomoravský hejtman Michal Hašek doufá, že si jeho kolegové vezmou ponaučení.

Michal Hašek je smutný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

V debatě, o které v pondělí napsalo Právo, mluví statutární místopředseda OVV Břeclav Igor Chlup, člen OVV Zdeněk Urban a další osoby, které se nepodařilo identifikovat. Jedná se o zhruba půl roku starou záležitost.

Nejpeprnější odposlech se týká jedné zakázky: „Ale to je na h…o, ale tak dobře, aj kdyby to bylo do dvě stě, tak ty dvě stě rozdělím na čtyřikrát, vole, a je to bez výběrovýho řízení. Šak to rozepíšu, šak nedělám to tejden, tak to rozepíšu na čtyři akce, vole, a je to bez výběrovky, ne?“

Zveřejnění nahrávky může být účelové, spekuluje Petrů

Poslanec ČSSD Jiří Petrů je z nahrávky nesvůj. Chlup totiž pracuje jako jeho asistent. „Se svým asistentem už jsem mluvil, dostal jsem základní informace o tom, že při rozhovoru byli místní. Víme, kdo nahrávku pořizoval. Vzhledem k tomu, že v pondělí večer se bude volit předseda naší organizace v Břeclavi, zavdává to příčinu spekulacím, že je to účelová záležitost,“ řekl Petrů serveru Novinky.cz.

Nahrávka znepokojila také hejtmana Haška. „Jsem tou celou věcí znepokojen, žádný funkcionář ČSSD by se takto neměl vyjadřovat a řešit takové věci. Netroufám si říct, jestli se tomu bude věnovat policie, ale pokud bude potřeba naše součinnost, nic určitě nebudeme tajit a poskytneme jakékoli informace,“ slíbil Hašek.

Jsem z toho smutný. Snad se z toho členové strany poučí

Chlup je totiž člen dozorčí rady krajské společnosti pro centralizované zadávání zakázek Cejiza. Hašek ale ujistil, že společnost pravidelně prochází audity a nikdy se neobjevil žádný problém. „Jsem z toho smutný, ale snad to bude poučení pro všechny naše členy, že se takto nemohou chovat ani za zavřenými dveřmi,“ dodal Hašek.

Kauzu komentoval také krajský šéf ČSSD Zdeněk Dufek: „Když jsem si to přečetl, nevěděl jsem, jestli se mám smát, nebo brečet. Ale tohle fakt nemělo zaznít. Budu navrhovat, aby všichni aktéři podali vysvětlení a budeme se tomu věnovat se vší odpovědností.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …