Michal Hašek nadhodil možnost obnovení koalice ANO, ČSSD a lidovců. Za jistých podmínek

09.12.2017 10:31

Bývalý jihomoravský hejtman a druhý muž ČSSD Michal Hašek, jenž je v současné době asistentem poslance Jiřího Běhounka, tvrdí, že funkce nechce. Jak však uvedl pro MF Dnes, svým nástupcům rád poradí.

Michal Hašek nadhodil možnost obnovení koalice ANO, ČSSD a lidovců. Za jistých podmínek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Asistentování poslanci Běhounkovi bere Hašek podle svých slov jako koníčka, nikoliv jako zaměstnání. Dělá totiž advokátního koncipienta v jedné z největších advokátních kanceláří v Praze.

Žádný návrat do vysoké politiky však Hašek, jak tvrdí, neplánuje. „Jsem a zůstávám členem ČSSD, protože jsem v ní dvacet let. Nehodlám její triko svlékat a házet ho do koše. S tou stranou jsem zažil, když šla nahoru, zažívám s ní, i když jde dolů. Pokládám za přirozené, že když je problém, mají jít k pumpám všichni, jak se říká. Čili nabízím pomoc, ale ta nespočívá v tom, že bych chtěl nějakou funkci. Pokud o to někdo stojí a bude stát, budu říkat své názory, dávat doporučení. Zatím ten zájem je,“ poznamenal Hašek se slovy, že zájem cítí v Jihomoravském kraji i napříč celou republikou. 

Po volbách do Sněmovny, kdy ČSSD získala sedm procent, cítil Hašek šok. „Řada lidí možná čekala, že začnu tančit vítězné tance na politickém hrobě Bohuslava Sobotky, ale já to dělat nebudu. Byl premiérem úspěšné vlády, ale ČSSD dovedl téměř do politického hrobu. Nebudu generálem po bitvě a nebudu vykládat: Já jsem vám to říkal. I když je to pravda. ČSSD je dnes prostě v klinické smrti a nemá smysl se babrat v minulosti, ale bavit se, co dál,“ sdělil dále Hašek MF Dnes. 

Vadí mu, že nadcházející mimořádný sjezd bude pouze jednodenní a bude volit funkcionáře s omezeným mandátem na jeden rok. „To vidím jako velmi problematické,“ řekl Hašek. O restartu by se dle jeho názoru totiž nemělo jen žvanit, ale strana by jím skutečně měla projít. 

Závěrem pak Hašek podotkl, že obrovskou chybou ČSSD a končícího premiéra Sobotky byl způsob, jakým vyhrotil osobní souboj s Andrejem Babišem a donutil ho k odchodu z vlády. Co se týče současné vlády, ČSSD podle Haška nemůže být tím, kdo vleze Andreji Babišovi do postele za jakoukoli cenu. „Pokud se nám ale podaří prosadit některé z našich významných programových priorit, pak se pojďme bavit, jestli a za jakých podmínek se máme případného vládního projektu účastnit. Já bych účast ČSSD považoval i za jakousi pojistku pro ty, kteří dnes říkají, jak je v České republice ohrožena ústavnost a demokracie,“ uzavřel, že představitelné je pro něj například zopakování vládní koalice i s KDU-ČSL. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…