Michal Hašek natvrdo: Buď Zeman, nebo Kalousek!

01.08.2013 15:10

Sociální demokracie se rozhoduje, zda jejím spojencem bude exministr financí Miroslav Kalousek, nebo prezident Miloš Zeman. Tak vidí současnou diskusi ve straně o důvěře pro vládu Jiřího Rusnoka statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podpora pro úřednický kabinet podle něj mezi sociálními demokraty stoupá.

Michal Hašek natvrdo: Buď Zeman, nebo Kalousek!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Zároveň Michal Hašek ČTK řekl, že nesdílí obavy svého předsedy Bohuslava Sobotky z toho, že by stranu mohl řídit Hrad nebo dokonce SPOZ. ČSSD prý nemá hledat vnitřního nepřítele.

Z diskuzí se spolustraníky, e-mailů od členů strany nebo debat na sociálních sítích prý Hašek cítí, že sílí volání po podpoře Rusnokovy vlády. "To je ještě teď v poslední době umocněno i tím, že pan předseda Sobotka uznal, že zřejmě program té vlády se bude do značné míry shodovat s programem sociální demokracie," říká Hašek.

Podle něj je podpora pro úřednickou vládu cestou, jak zabránit návratu pravicové koalice k moci, jejíž jmenování v případném druhém pokusu hlava státu nevyloučila. "To rozhodování teď bude o tom, zda spojencem sociální demokracie bude Miroslav Kalousek, nebo Miloš Zeman," vyjádřil zjednodušeně své přesvědčení.

Hašek načrtává možnosti sestavení vlády

"Řečnicky se ptám: 'Má to být česká pravice, mají to být návrhy pana Kalouska na změnu Ústavy? Má to být ODS a paní Němcová jako budoucí premiérka? Nebo snad to má být podpora ODS a TOP 09 pro vládu sociální demokracie? No děkuji, nechci'," kladl si Hašek otázky o možných spojencích ČSSD.

Největší parlamentní strana v posledních týdnech aktivně diskutuje názory pro a proti podpoře vládě, která vznikla z popudu prezidenta. Definitivně se chce rozhodnout v úterý na jednání svého předsednictva a poslaneckého klubu, před který předstoupí také ministerský předseda Rusnok. Na předsednictvu před dvěma týdny podle informací ČTK převažovaly názory ve prospěch Rusnokova týmu, ještě výraznější se pak zdá jeho podpora mezi řadovými straníky.

Nehledejme vnitřního nepřítele

Sobotka, který stupňuje svůj již tak kritický postoj vůči úřednickému kabinetu, přesto ve středu ČTK řekl, že věří v úspěch návrhu, s nímž v úterý předstoupí před spolustraníky on. Řekl také, že by sociální demokraté při rozhodování neměli myslet jen na zisk krátkodobých sympatií, ale i na zachování principů parlamentarismu. Zároveň varoval před možnou ztrátou autonomie na Hradě nebo před stranou SPOZ, jejímž je Zeman čestným předsedou.

Hašek takové obavy prý v žádném případě nemá. "Hledání nějakého vnitřního nepřítele a jiných mocenských center nebo nějaké spiklenecké teorie nejsou podle mého názoru agendou, kterou by měla řešit sociální demokracie, protože nic takového reálně neexistuje," uvedl s tím, že by se ČSSD měla spíše věnovat aktuálním problémům země.

Sociální demokracie jako svébytné uskupení by ze sebe podle Haška neměla dělat "nějakou hradní stranu", ale měla by hledat cesty k tomu, jak s prezidentem normálně, racionálně komunikovat a spolupracovat. On sám se prý s hlavou státu viděl naposledy před dvěma týdny.

Zda je ČSSD jednotná, to se teprve ukáže

Případnou podporu pro vládu, která by prý do důvěry neměla dělat žádné radikálnější změny, nepovažuje za žádný bianko šek. "My tady nejsme proto, abychom nadšeně tleskali jakémukoliv kroku Rusnokova kabinetu," uvedl. "To není vláda ČSSD, to je odbornický udržovaný kabinet, který by měl přivést Českou republiku k novým volbám," zopakoval hlavní přání sociálních demokratů.

Současnou diskusi uvnitř strany, do níž dnes přispěli i Mladí sociální demokraté, kteří nesouhlasí s podporou úřednické vlády, prý považuje za koření demokracie a legitimní debatu. Důležité ale podle něj je, aby byla při rozhodujícím hlasování ČSSD jednotná. On sám je připraven respektovat většinové rozhodnutí předsednictva a věří, že stejný postoj má i Sobotka. Ten to uvedl již dříve.

"To, jestli je sociální demokracie nebo není jednotná, se totiž ukáže až potom, co bude přijato rozhodnutí," myslí si Hašek. "Tam pak, prosím, sledujte, jestli sociální demokracie bude vystupovat a postupovat společně a jednotně a zda budou skutečně všichni respektovat to legitimní rozhodnutí, které učiní předsednictvo sociální demokracie a poslanecký klub."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …