Michal Hašek vyráží do boje. Zaplavil noviny slovy, která Zeman bude číst rád

02.08.2013 8:13

Necelý týden před hlasováním o důvěře Rusnokově vládě je nejsledovanější stranou ČSSD. Ve čtvrtek vládl v médiích předseda Bohuslav Sobotka s ostrými výpady vůči kabinetu i prezidentu Zemanovi. V pátek naopak hned dva deníky přinesly velký rozhovor s prvním místopředsedou strany Michalem Haškem, který důvěru vládě podporuje.

Michal Hašek vyráží do boje. Zaplavil noviny slovy, která Zeman bude číst rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Podle Haška se ČSSD nachází na historické křižovatce. „Na té křižovatce si musí vybrat, kdo bude budoucím spojencem ČSSD,“ usuzuje Hašek. Volba podle něj probíhá mezi Miroslavem Kalouskem a TOP 09 a prezidentem Milošem Zemanem. „Za sebe říkám, že mám jasno,“ ujišťuje. Přirozeným spojencem levicové strany je podle něj levicový prezident.

Hašek ujistil, že ve vztahu k prezidentu Zemanovi netrpí žádnou předpojatostí, byť uznává, že s ním asi komunikuje více než Bohuslav Sobotka. „Netrpím vůči Miloši Zemanovi osobní nenávistí. Nevím, jak to má pan Sobotka,“ říká první místopředseda ČSSD.  

Pro Hospodářské noviny vysvětlil, že je to i otázka povolební spolupráce, a při odhadech uspořádání nové sněmovny musí strana počítat i se Stranou práv občanů - zemanovci. „ČSSD by si měla budovat koaliční potenciál, aby nedopadla jako v roce 2010, když tady Jiří Paroubek postupně vyloučil spolupráci se všemi a zůstali nám jen oni pověstní 'Marťané',“ varuje Hašek.

Výroky předsedy Sobotky, který varoval, že by na Hradě mohlo vzniknout „druhé mocenské centrum ČSSD“, prý Haška mrzí. „Já jsem si nikdy neodvážil nazvat jeho okolí bez demokratického mandátu daného sjezdem ČSSD nějakým druhým mocenským centrem vedle legitimního politického grémia,“ připomněl pro Právo.

Přesto Hašek věří, že i Sobotka přes ostré výroky nakonec podpoří Rusnokovu vládu. „Domnívám se, že nakonec předloží návrh, který bude znamenat umožnění podpory kabinetu,“ hledí s optimismem na jednání grémia v příštím týdnu. Důvodem je podle něj hlavně to, že většinová nálada v ČSSD je spíše pro podporu Rusnokovy vlády. A předseda Sobotka si to prý snad uvědomí také. Přispět by k tomu prý mělo i programové prohlášení vlády, které by podle Haškových informací mělo zhruba z osmdesáti procent kopírovat program ČSSD.

Sobotka mně a Dienstbierovi neměří stejně

V rozhovoru pro Hospodářské noviny pak uvedl, že podpora Rusnokovy vlády rozhodně nevylučuje původní záměr ČSSD co nejrychleji uspořádat předčasné volby. „Nevidím důvod, aby nám tu až do příštího května vládla odbornická vláda,“ říká Hašek.

Ten se však rozhodně neobává, že by zde hrozil vznik poloprezidentského systému, jak je také možné slyšet. K tomu by podle něj bylo třeba změnit Ústavu, ve které se ale nezměnila ani čárka. „Posun k prezidentskému systému na stole není. To, že si to myslí Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, to vypovídá nejvíce o nich. A já nebudu na rozdíl od nich tyto hloupé teze papouškovat,“ ujišťuje Hašek.

Dalo se však prý ale očekávat, že v rámci parlamentního systému se prezident bude snažit získat co největší podíl na moci. „Kdo čekal, že Miloš Zeman bude ceremoniálním kladečem věnců, bude zklamán,“ říká k tomu. Jenže totéž podle něj musí dělat i ČSSD a další parlamentní strany. „Nemůžeme sedět jak upejpavá Popelka v koutě. ČSSD musí o svůj vliv tvrdě bojovat,“ burcuje první místopředseda.

Pak si ještě trochu šťouchl do předsedy Sobotky, když mu vytkl, že připomínky vůči prezidentovi a SPOZ, které prezentoval v médiích, nebyl schopen říct jemu do očí. A také Haškovi vadilo, že po názorové přestřelce uvnitř ČSSD Sobotka vyzýval ke klidu pouze jeho, ačkoliv se pouze bránil. „Když vzkáže mně, že nemám veřejně polemizovat, ale člověku, který mě napadl, to nevzkáže, tak minimálně v té chvíli neměřil stejným metrem Jiřímu Dienstbierovi a Michalu Haškovi,“ zalitoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…