Michal Horáček nebude mít klid. Znovu o něm píší, jak vyjížděl za komunismu na Západ

18.03.2017 13:31

Dnešní Mladá fronta Dnes přináší rozhovor s historikem Michalem Stehlíkem, náměstkem ředitele Národního muzea. Tématem rozhovoru bylo to, že nynější prezidentský kandidát Michal Horáček, v osmdesátých letech redaktor Mladého světa, vyjížděl nápadně často za železnou oponu. Jezdil totiž častěji než většina jeho kolegů z časopisu.

Michal Horáček nebude mít klid. Znovu o něm píší, jak vyjížděl za komunismu na Západ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař a kandidát na prezidenta v roce 2018 Michal Horáček

„Ti, co to povolovali, to dělali podle toho, jak se jim to hodilo. My se díváme hlavně na lidi, kteří vyjížděli, čím se asi revanšovali? Ale je potřeba podívat se opačně na komunisty. Proč někoho pustili? Třeba mu tím dali nějaký bonus s tím, že od něj na oplátku budou něco chtít,“ říká Stehlík.

List připomněl, že Horáček tehdy nebyl ani v KSČ, ani v SSM. Proč zrovna on mohl vycestovat? „Dokud neznám přímo ten svazek, musím být velmi opatrný. Mnohdy se našly absurdní případy, kdy někdo vyjel naprosto překvapivě. Naopak, když vyjel Mejla Hlavsa (undergroundový hudebník), tak mu kamarád Brabenec (člen Plastic People) v Americe říká, že musel asi něco podepsat, když mu dovolili jet. Vždy je potřeba vidět individuální materiály,“ vysvětlil historik.

Každá cesta na Západ prý měla z pohledu komunistů svůj důvod. „Zároveň ten důvod mohl být už jen to, že znervóznili ty ostatní. Dotyčný pak měl sociální problém. Jeho kolegové si pak říkali: Jak s nimi musí spolupracovat, když pustili právě jeho? Režim neměl strategii jen vůči tomu člověku, ale i vůči okolí. Ty strategie byly mnohdy hodně složité a za tři rohy přemýšlení. Vždycky tam ale nějaké byly,“ podotkl historik.

Podle něj by také teoreticky měly existovat pracovní zprávy v Mladém světě. „Musel patrně vyplnit formulář, kde se třeba ptali, jestli se v zahraničí setkal s emigranty,“ vysvětlil Stehlík.

Když MF Dnes přinesla před několika dny poprvé zprávu o tom, že Horáček nápadně často vyjížděl za komunismu na Západ, ohradil se proti tomu na sociální síti zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský. Poukázal na to, že Andrej Babiš, který byl donedávna majitelem MF Dnes, za předlistopadového režimu také často vyjížděl do západních států.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…