Michal Horáček odsoudil Miloše Zemana

03.12.2014 7:42

Textař, spisovatel a kulturní antropolog Michal Horáček míní, že doba zhrubla. On sám je prý na vulgární výrazy zvyklý, a dokonce v nich spatřuje určitou poetiku. Na druhou stranu ale zastává názor, že vulgarismy do Hovorů z Lán nepatří. Stejně jako fleecová mikina na Hrad.

Michal Horáček odsoudil Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyšla kniha o kandidátce na prezidenta Zuzaně Roithové. Jejím kmotrem byl Michal Horáček

Horáček v pořadu DVTV uvedl, že má pocit, že prostředí je dneska nerudnější, než bývalo za jeho mladých let. A to jeho generace žila v obtížných historických podmínkách. Dokázala se ale údajně vždycky shodnout na společném nepříteli – systému, který jí bránil v tom, aby naplno prožívala svůj život.

Spisovatel si navíc myslí, že doba zhrubla. Některá slova prý slýchával odjakživa, ale nebylo možné je slyšet ve veřejném prostoru. To bylo úplné tabu. A Horáček si myslí, že určitých tabu je nám zapotřebí i dnes. „Neumím si představit, že by dříve někdo přišel na Hrad ve fleecové bundičce. Tam to začíná. Nebo do opery chodil v keckách nebo hrubě mluvil před ženami. Ani ne třeba v televizi nebo v rádiu – vůbec tam, kde se nachází dáma, pro mě nebyly určité věci vůbec možné říci,“ vzpomínal Horáček.

On sám strávil dvacet dva let v prostředí hazardních her, kde se vybraná společnost zrovna neschází.  A slyšel tam prý o dost vulgárnější výrazy, než zazněly z úst prezidenta v Hovorech z Lán. „Já v tom prostředí umím žít. Když jste na valše ve tři hodiny ráno a vedle vás je člověk, který zrovna vyšel z vězení a za půl roku tam zase nejspíš bude zpátky, tak víte, že ten svět tak mluví. Já jsem v tom dokonce nalézal potěšení. Ona ta galerka má taky zvláštní poetiku. Ale sprostá slova patří tam, na tu valchu, nikoliv do opery nebo do televize,“ myslí se textař a spisovatel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…