Michal Horáček v půl druhé ráno: Nejsme žádný Zemanistán. Ve Vsetíně mi psali „Horáček na Hrad“

28.05.2016 20:12

Nad tím, jaké má šance uspět v prezidentské volbě, se v půl druhé v noci na svém facebookovém profilu zamyslel textař a bývalý majitel sázkové kanceláře Michal Horáček. Ten nedávno oznámil svůj zájem ucházet se o prezidentský úřad.

Michal Horáček v půl druhé ráno: Nejsme žádný Zemanistán. Ve Vsetíně mi psali „Horáček na Hrad“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař Michal Horáček

K zamyšlení jej inspirovalo tvrzení jednoho z diskutujících, který byl podle Horáčka „očividně Pražák“. Ten tvrdil, že Horáček nemá šanci oslovit Zemanovy voliče. Prý mu v těch vzdálených moravských a slezských krajích „budou plivat do ksichtu“.

Podle Horáčka ale ve skutečnosti žádný „Zemanův volič“ ve vztahu k volbám v roce 2018 neexistuje. „Existují pouze lidé, kteří panu ing. Zemanovi dali hlas ve volbách roku 2013; každý z nich k tomu mohl mít nejrůznější důvody. Hlavně ten, že prostě nemohl dát hlas panu Schwarzenbergovi. Kdo se panu Zemanovi (pokud bude vůbec kandidovat) postaví příště, není dnes zřejmé. Zřejmý proto nemůže být ani výsledek,“ uvedl Horáček.

Odmítá, že by mu lidé „plivali do ksichtu“. „Každý rok objedu se svým recitálem 50–60 českých, moravských a slezských měst. Ne, nemluvím tam o Ukrajině. Ale mluvím tak, že mi lidé rozumějí, a dávají to najevo potleskem ve stoje… Zemana možná minule volili, ale jsou to prostě lidé; přinejmenším stejně vstřícné ženy a muži jako třeba u nás v Roudnici nebo v Brně. Normální lidé se stejnými úzkostmi a touhami. A normální i v tom, že po hostech neplivou. Nestalo se to dosud ani jednou,“ pochlubil se.

Ve Vsetíně prý dostal obrovský frgál ze sedmi vrstev, zdobený moravskými jarabáčky prozpěvujícími Horáček na Hrad. „Ta pražská představa o divokých plivajících hulvátech, s nimiž se předsudečně pojí jakési rodové ‚zemanovství‘ je směšná,“ uvedl Horáček s tím, že je přesvědčený, že nejsme Zemanistánem, v němž by si lidé uměli představit jen oscilaci mezi Zemanem a Antizemanem. „Chtějí jen člověka, který je nějak inspiruje, příliš nepoučuje a hodně respektuje,“ dodal.

Celý text příspěvku Michala Horáčka na jeho facebookovém profilu:

Tak jsem se dnes od jednoho z diskutujících, očividně Pražáka, dozvěděl: nemám šanci oslovit Zemanovy voliče. Prý mi v těch vzdálených moravských a slezských krajích "budou plivat do ksichtu".

Už mě ten boj s předsudky začíná zmáhat, nicméně je teprve půl druhý ráno, takže:Ve skutečnosti žádný "Zemanův volič" ve vztahu k volbám roku 2018 neexistuje. Kdo z nás ví, že v té době bude vůbec na světě, natož jaký bude mít v té době názor? Existují pouze lidé, kteří panu ing. Zemanovi dali hlas ve volbách roku 2013; každý z nich k tomu mohl mít nejrůznější důvody. Hlavně ten, že prostě nemohl dát hlas panu Schwazenbergovi. Kdo se panu Zemanovi (pokud bude vůbec kandidovat) postaví příště, není dnes zřejmé. Zřejmý proto nemůže být ani výsledek.

A s tím "pliváním do ksichtu": Každý rok objedu se svým recitálem 50-60 českých, moravských a slezských měst. Ne, nemluvím tam o Ukrajině. Ale mluvím tak, že mi lidé rozumějí a dávají to najevo potleskem ve stoje. A pokud si někdo myslí, že se to týká jen mých příznivců, tak ne. Na jakémkoli náměstí mě, zejména v poslední době, obklopí hloučky místních, kteří se se mnou chtějí fotit a povídat si. Zemana možná minule volili, ale jsou to prostě lidi; přinejmenším stejně vstřícné ženy a muži jako třeba u nás v Roudnici nebo v Brně. Normální lidi se stejnými úzkostmi a touhami. A normální i v tom, že po hostech neplivou. Nestalo se to dosud ani jednou.Ve Vsetíně jsem dokonce dostal obrovský frgál ze sedmi vrstev, zdobený moravskými jarabáčky prozpěvujícími Horáček na Hrad. Pálenky nebo místních vín ovšem nekonečně, všude.

Ta pražská představa o divokých plivajících hulvátech, s nimiž se předsudečně pojí jakési rodové "zemanovství" je směšná.

V pondělí jedeme do Plzně, tak uvidíme.

Už ted jsem ale přesvědčený, že nejsme Zemanistánem, v němž by si lidé uměli představit jen oscilaci mezi Zemanem a Antizemanem. Chtějí jen člověka, který je nějak inspiruje, příliš nepoučuje a hodně respektuje.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…