Michal Kocáb: Drobné „rošťárny“ Havel někdy přenášel i do politiky

19.12.2011 10:52

Hudebník a exministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že si nepamatuje případ, kdy by si Václav Havel nenechal poradit. Dokonce se prý někdy stávalo, že přímo vyžadoval oponenturu, kritiku, byl rád, když se o věcech mohl pobavit.

Michal Kocáb: Drobné „rošťárny“ Havel někdy přenášel i do politiky
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Společné setkání Alexandra Vondry s Michaelem Kocábem a Lejlou Abbasovou

Deset let působil hudebník, bývalý poslanec Federálního shromáždění ČSFR a exministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb jako externí poradce prezidenta Václava Havla. V rozhovoru pro Český rozhlas na Havla ale Kocáb zavzpomínal tak trochu s úsměvem. Kocáb totiž tvrdí, že Havel se uměl i jako státník někdy chovat rošťácky.

„On skutečně měl takový smysl pro absurditu, který občas přenášel i do politiky, i když ty rošťárny byly drobnějšího rozměru. Například když byl summit NATO, tak jsme sháněli píseň Paula McCartneyho, tu jsme vybrali, ale nemohli jsme sehnat práva. Prezident nakonec rozhodl, že se na nějaká autorská práva vykašleme, což byla docela rošťárna, protože ta písnička byla v ten moment důležitější. On zkrátka měl tendenci jít trošku proti proudu, ale nikdy to nepřešvihnul,“ řekl Kocáb pro Radiožurnál s tím, že se chystal v příštím týdnu Havla navštívit.

Uměl naslouchat

Prý se od Havla naučil hodně a také hodně mu bude chybět jeho otevřenost a schopnost naslouchat.

„To byla skutečně vlastnost, která byla u něj naprosto výjimečná, kdy on byl otevřený a reagoval na podněty. Prostě uměl naslouchat, to bylo něco vynikajícího. Měl také blízko k lidem. Potom laskavost a přívětivost v míře, kterou měl Havel, se skutečně nevídá a už vůbec ne u politiků,“ zmínil dále Kocáb.

Podle něj byla jedna z důležitých vlastností Havla skromnost. „Ale co měl také, je nesmírný cit pro úměrnost a velkou politickou prozíravost. Byl politik par excellence,“ zdůraznil Kocáb.

Prý ale nepamatuje případ, kdy by si Václav Havel nenechal poradit.

„Václav Havel si vždycky nechal poradit, neměl s tím žádný problém. Dokonce šel tak daleko, že vyžadoval oponenturu, kritiku, byl rád, když se o věcech mohl pobavit. Mívali jsme takzvané čtvrteční polévky, kdy se sešli všichni jeho nejbližší, většinou ředitelé hradních sekcí a tam se probírala kompletně agenda a opravdu si nepamatuji, že by si nenechal poradit,“ dodal pro Radiožurnál Kocáb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…