Migrace je jako rez, která rozežírá Maďarsko, varuje Orbán

08.04.2018 9:44

Od nedělního rána míří občané Maďarska k volebním urnám, aby rozhodli o rozložení politických sil na další čtyři roky. Agentura Reuters informuje o tom, že dosavadní premiér Viktor Orbán, který se svou stranou Fidesz vládne v Maďarsku od roku 2010, má podle průzkumů nakročeno ke třetímu jasnému vítězství, které pravděpodobně zneklidní Brusel.

Migrace je jako rez, která rozežírá Maďarsko, varuje Orbán
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Viktor Orbán je druhým nejdéle vládnoucím premiérem v Evropě. Maďaři už osm let dávají najevo, že si na nejvýznamnějším politickém postu nepřejí nikoho jiného. Teď se Orbánovo úřadování pravděpodobně protáhne o další čtyři roky. Déle v pozici premiérky – respektive kancléřky – vládne z vůle Němců už jen Angela Merkelová.

Podle pátečního průzkumu institutu Zavech může Orbánovi odevzdat svůj hlas až 46 procent voličů. Pokud se bude volební účast pohybovat na očekávané hladině 64 až 68 procent, Orbán dosáhne dalšího drtivého vítězství. V minulosti už se svým hnutím získal i ústavní většinu v parlamentu. Pokud však účast přesáhne očekávaných 68 procent, Orbán pravděpodobně oslabí. Třetina voličů prý zatím není rozhodnuta, komu odevzdá svůj hlas.

Za stranou Fidesz se v průzkumech pohybuje krajně pravicové hnutí Jobbik s 19 procenty hlasů. Levicoví Socialisté zůstávají na třetím místě se 14 procenty hlasů.  

V předvolební kampani udělal premiér všechno pro to, aby si udržel svou moc. Představil se voličům jako ochránce křesťanských hodnot proti muslimské migraci. Využil i jméno amerického miliardáře George Sorose, který podle Orbána migrační vlnu podporuje.  

„Migrace je jako rez, která pomalu, ale jistě sžírá Maďarsko,“ sděloval v předvolební kampani Maďarům Orbán.  

Pokud Orbán skutečně dosáhne výrazného vítězství, může ještě více dávat najevo, jak moc nesouhlasí s Bruselem, a posilovat i další středoevropské politiky, kteří se stavějí na odpor proti Bruselu především v otázce přijetí kvót na přerozdělování migrantů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…