Migranti na cestu do Evropy raději volí Turecko a Řecko než Libyi

05.06.2015 20:15

Migranti směřující do Evropy stále častěji volí raději cestu přes Turecko a Řecko, než nebezpečnou plavbu z Libye přes Středozemní moře do Itálie. S odvoláním na údaje agentury na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex o tom dnes informoval zpravodajský server BBC.

Migranti na cestu do Evropy raději volí Turecko a Řecko než Libyi
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Od počátku letošního roku využilo na cestě za lepším životem do Evropy takzvanou východní středomořskou trasu přes Turecko a Řecko asi 46.000 migrantů, uvedl Frontex. Mnohem riskantnější cestu z Libye k italským břehům a na Maltu zvolilo 43.000 lidí. Loni cestu přes Středozemní moře zvolilo více než 171.000 migrantů, zatímco turecko-řeckou trasou prošlo asi 50.000 lidí.

Překážkou na cestě do Libye jsou od loňského roku i víza

Důvodů, proč migranti raději volí cestu přes Turecko a Řecko, je podle Frontexu hned několik. Jedním z nejdůležitějších faktorů je chaos, který zavládl v Libyi po pádu diktátorského režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Hrozivé zprávy o zneužívání a zabíjení migrantů příslušníky nejrůznějších ozbrojených skupin, které v této severoafrické zemi bojují o moc, se už totiž dostaly i do zemí, z nichž lidé do Evropy prchají.

Další příčinou je také neúměrně větší riziko, jaké migranti podstupují při plavbě přes Středozemní moře směrem k italským ostrovům Lampedusa či Sicílie nebo na Maltu, ve srovnání s plavbou z Turecka na řecké ostrovy přes moře Egejské.

Překážkou na cestě do Libye jsou od loňského roku i víza, která požaduje Alžírsko a Egypt od uprchlíků ze Sýrie. Ti tvoří největší část migrantů na cestě do Evropy.

EU prý musí být flexibilní

Svou roli přestávají podle Frontexu hrát i geografické faktory. Libyi, která představuje nejbližší tranzitní zemi, se začínají vyhýbat už i migranti ze subsaharské Afriky. Mnoho z nich se raději nejdříve letadlem přepraví do Istanbulu a pak se z tureckého pobřeží pokoušejí dostat na řecké ostrovy.

Pokud evropští lídři schválí zásah proti libyjským pašerákům, mohl by trend posilování trasy východním Středomořím ještě posílit, tvrdí výkonný ředitel Frontexu Fabrice Leggeri. Odpovědí Evropské unie na přirozeně se měnící migrační trasy může být podle Leggeriho pouze flexibilita.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…