Migranti se chovají logicky, vysvětluje Oskar Krejčí. Zato Brusel a Berlín...

02.10.2016 8:45

Politolog Oskar krejčí v rozhovoru pro První zprávy.cz konstatuje, že senát je zbytečný. Jak senátní, tak krajské volby teď podle jeho názoru ovlivní téma uprchlíků. Politické novotvary, které mají migraci jako hlavní téma, neuspějí, byť se právě na řešení tohoto tématu ukázalo, že evropské politické elity selhávají.

Migranti se chovají logicky, vysvětluje Oskar Krejčí. Zato Brusel a Berlín...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Profesof Oskar Krejčí na Vratimovském semináři

„Migranti – ať již prchají před válkou či sociální deprivací nebo jsou teroristé – se chovají logicky. Ten, kdo se chová absurdně, je Brusel a Berlín a s nimi někteří politici u nás. Selhání některých tradičních politických stran je očividné nejen ve vztahu k migrační krizi. Zdá se, že prostor pro vznik nových uskupení typu Alternativy pro Německo vykryly u nás existující politické strany a hnutí. Jistě i díky rétorice Andreje Babiše,“ upozorňuje Krejčí.

Otázka je, zda téma migrace táhne voliče natolik, aby opravdu přišli k volbám. Především u druhého kola senátních voleb bývá totiž volební účast velmi nízká. Podle Krejčího to ukazuje, že lidé senátu jakožto instituci nedůvěřují. On sám má senát za zbytečný.

Celý rozhovor naleznete zde.

„Nesmíme zapomínat, že diskuse o jeho smyslu nikdy nebyla ukončena – pouze jedna názorová skupina byla umlčena. Senát jako druhá komora má smysl jen ze dvou důvodů. Především to může být  poradní sbor moudrých, jak se o to pokoušel římský senát v dobách království nebo jak to předstírá Sněmovna lordů ve Velké Británii,“ vysvětluje politolog. Druhým důvodem pro existenci senátu je pak složitost společnosti. V USA či Rusku dvě parlamentní komory slouží k tomu, aby v maximální možné míře odrážely rozmanitost tamních společností. Česká republika je však jednotným státem bez federativního uspořádání, kde podle Krejčího stačí k politické reprezentaci obyvatel dolní komora našeho parlamentu – Poslanecká sněmovna.

Pokud o tom někdo pochybuje, nechť se podívá na Slovensko, doporučuje Krejčí. Tam senát nemají a nezdá se, že by kvůli tomu nějak trpěli. Slováci nemají méně kvalitní zákony než my. Až do roku 1996 se i Česko obešlo bez senátu. A pokud už je v Česku přijat nějaký nekvalitní zákon, máme tu ještě prezidentské veto či zásah Ústavního soudu ČR. Prezident i Ústavní soud mohou napomoci nápravě „legislativních zmetků“.

Krejčí také doporučuje čtenářům, aby neklesali na mysli. Ve Švédsku si sami politici senát zrušili a v Itálii se teď debatuje o ústavní reformě, která by mohla senát notně zeštíhlit a celkově změnit. Teoreticky tedy mohou i čeští politici se senátem něco udělat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…