Migranti utíkají před covidem? Přijměte je! Itálie v šoku, soud vynesl ortel

29.12.2020 15:29

Už i koronavirus se bude zohledňovat při rozhodování o tom, který migrant má nárok v Itálii zůstat a který ne. Rozhodl tak soud v Miláně. Migranty by prý mohl ohrožovat nedostatek zdravotního personálu, vybavení nebo lůžek intenzivní péče. Ohrožení jsou ale i Italové. A to chudobou. Dle italských statistiků celá čtvrtina, informuje agentura ANSA.

Migranti utíkají před covidem? Přijměte je! Itálie v šoku, soud vynesl ortel
Foto: repro FB, tan
Popisek: Mladík si opéká kočku za bílého dne přímo na ulici

Jak jsme již několikrát informovali, na pozadí koronavirové krize se stále řeší i krize migrační. A nyní se zdá, že v Itálii se obě krize alepsoň lehce prolnuly. Jak píše odnož italské tiskové agentury ANSA zabývající se oblastí středomoří, soud v Miláně rozhodl, že riziko nakažení covidem-19 může být použito jako důvod pro schválení humanitární ochrany. Tzv. humanitární ochrana je status, který se uděluje těm, kdo sice nedosáhnou statutu uprchlíka, nicméně by jim hrozilo riziko, pokud by byli navráceni do země původu. Riziko se ovšem prý bude posuzovat v každém případě zvlášť, nikoliv automaticky.

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

Při hodnocení bude zohledněno, zda covid-19 negativně ovlivňuje zdravotnictví a hospodářství země původu migranta, tedy zda by mu v důsledku pandemie hrozil nedostatek zdravotní péče nebo hlad. Dle italských médií se rozhodnutí soudu týká odvolání u žádostí podaných ještě před změnami, které zavedl tehdejší ministr vnitra Matteo Salvini v roce 2018. Dle soudců je nutné posuzovat u migrantů pandemii jako rizikový faktor při rozhodování, zda má dotyčný nárok na humanitární ochranu nebo ne, protože by ve své zemi původu mohl čelit problémům vyplývajících z nedostatku lůžek na oddělení intenzivní péče, nedostatku ventilátorů a nedostatku nemocničního personálu.

Jak však ANSA také uvádí, ani italští občané na tom nejsou nejlépe. V roce 2019 dle statistické agentury ISTAT hrozil více jak čtvrtině Italů (25,6 %) propad do chudoby. I tak to je podle agentury zlepšení, protože v roce 2018 se jednalo o 27 %. V příjmové nerovnosti je na tom Itálie dle ISTATu hůř než další velké evropské země, nejbohatší domácnosti prý vydělávají až šestkrát tolik co nejchudší.

A kvůli epidemii covidu-19 údajně skončilo 390 tisíc firem v oblasti služeb a prodeje (mimo prodeje jídla). V konečném výsledku se jedná o pokles o 11,3 %, když se započítá, kolik nových firem vzniklo. Italové také o desetinu méně utráceli, oproti roku 2019 utratili o 120 miliard eur méně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…