Míl: Dukovany? Nechtěl jsem odeslání dokumentace

30.03.2021 7:14

Vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl skončil. Jeho odvolání navrhl ministr průmyslu, obchodu, dopravy a vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček. Vláda jeho návrhu vyhověla. Míl se rozhodl o svém odvolání promluvit pro Deník N. Konstatoval, že vládě doporučil, jak by měla v otázce výstavby Dukovan pokračovat, aby to byl postup právně přijatelný a zároveň zajišťoval bezpečnost pro Česko. A to ho stálo místo.

Míl: Dukovany? Nechtěl jsem odeslání dokumentace
Foto: Archiv JH
Popisek: Jaroslav Míl na konferenci Jaderné dny 2019

O chystaném jednání Bezpečnostní rady státu se prý dozvěděl z médií a rozhodl se k jejímu jednání dodat několik informací, které považoval za důležité.

„Musíme se soustředit na to, kdo je dodavatelem jaderného ostrova a architekt-inženýr projektu. To jsou ti, kteří drží know-how a rozhodují o úspěšnosti projektu,“ vysvětlil Deníku N Míl. „Nesouhlasím s tím, aby byla odeslána celá poptávková dokumentace. Tím zbytečně vytváříme možný spor o to, že zahajujeme výběrové řízení,“ varoval.

Zdůraznil také, že by vláda neměla chystaný tendr zkracovat. Ani trochu se mu nelíbí záměr zkracovat procesy určené pro konečný výběr vítěze tendru. Ministr Havlíček chce původních 12 měsíců, ve kterých měli uchazeči podat nabídky, zkrátit na 6. Argumentuje přitom tím, že uchazeči už před tím budou odpovídat na bezpečnostní dotazník.

„Česká republika musí dát prostor dodavatelům k tomu, aby udělali rozumné dohody s českými subdodavateli. To můžete udělat jen v době, kdy sem přijedete a na základě něčeho vedete jednání. Není možné, aby se vyplňování bezpečnostního dotazníku stalo součástí zadávacího období na zpracování nabídek. To by znamenalo, že je to součástí tendru,“ uvedl Míl.

Ministr Havlíček vysvětlil Mílův vyhazov tím, že nemá bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Míl upozornil, že prověrku má, i když jen na nižší stupeň, ale to dosud nevadilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…