Milan Chovanec: Dobrovolně už žádné uprchlíky nebereme. A kvóty odmítáme

09.09.2015 14:08

Vláda neuvažuje o tom, že nabídne navýšení počtu migrantů, které by Česko dobrovolně přijalo. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), podle něhož kabinet k přijetí více než dříve přislíbených 1100 uprchlíků nevidí důvod. Vláda je naopak podle něj připravena poskytnout policisty pro mezinárodní jednotky na ochranu schengenského prostoru, pokud by se Evropská komise pro jejich vytvoření rozhodla. Podle Chovance by v nich mohly působit stovky českých policistů.

Milan Chovanec: Dobrovolně už žádné uprchlíky nebereme. A kvóty odmítáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

"Není k tomu důvod," odmítl možnost, že by vláda dobrovolně přijala více migrantů z Řecka a Itálie, než se zavázala. Uprchlíci totiž podle ministra nebudou v Česku chtít zůstat a odejdou do západní Evropy. To samé očekává i u těch, které Praha už slíbila přijmout.

"Těch 1100 lidí, kteří měli přijít na vyřízení azylové procedury, by u nás strávili dobu nezbytně nutnou pro vyřízení jejich azylové procedury, na jejímž konci by bylo přiznání mezinárodní ochrany. Ty lidé by dostali doklad a s největší pravděpodobností by zamířili do Spolkové republiky nebo jiné země," uvedl Chovanec.

Azylová procedura v Česku podle něj jen prodlužuje cestu běženců do jejich vytoužené země. "To nemá žádný jiný efekt než prodloužení té cesty migrantů po Evropě," zdůraznil.

Kromě 1100 uprchlíků, kteří už v EU jsou, přislíbilo Česko v příštích dvou letech přijmout dalších 400 běženců z táborů mimo unii.

Česko odmítá povinné kvóty na přerozdělování migrantů, které dnes znovu navrhl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a volá mimo jiné po silnější ochraně schengenského prostoru.

"Pokud se budou budovat mezinárodní policejní síly nebo mezinárodní celní síly, které budou chránit 'Schengen', tak jsme připraveni tam naše specialisty poslat na základě poptávky," prohlásil Chovanec, podle něhož tato poptávka ale musí být celoevropská. "Pokud Evropská komise s tím projektem přijde, tak my se zapojíme. Já si dovedu představit, že by to byly stovky lidí od nás," přiblížil, kolik Čechů by v těchto jednotkách mohlo působit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…