Miliardář Achmetov opět volá do boje proti "bandě přivandrovalců"

21.05.2014 15:00

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov vyzval zaměstnance svých podniků na východě Ukrajiny k dalším protestním akcím proti aktivistům samozvané Doněcké lidové republiky. Vůdce proruských radikálů v prohlášení označil za "bandu přivandrovalců, kteří obelhávají národ". Každý den by se podle Achmetova na východě země měla konat tříhodinová výstražná stávka.

Miliardář Achmetov opět volá do boje proti "bandě přivandrovalců"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Achmetov v Doněcké a Luhanské oblasti ovládá velkou část mohutných strojírenských a hutních závodů a dolů s přibližně 300.000 zaměstnanců. V úterý v poledne na jeho výzvu krátce stávkovala velká část z nich, k protestu se připojily doněcké komunální služby, pravoslavné kostely i činovníci populárního fotbalového klubu Šachtar.

"Doněcká lidová republika obelhává národ. Je to banda přivandrovalců, kteří si za rukojmí vzali celý Donbas a terorizují ho," uvedl miliardář v prohlášení, které na webu zveřejnila jeho finanční skupina System Capital Management.

Achmetov vyjádřil přesvědčení, že obyvatelé Donbasu už brzy proruské aktivisty "poženou bičem". Jinak prý Donbas čeká "krach, bída, hlad a zima".

Separatisté na překvapivě důrazné útoky vlivného Ukrajince v úterý reagovali varováním, že jeho podniky "znárodní". Prohlášení, které má podle ukrajinského tisku ryze symbolický význam, Achmetovovi vyčítá, že jeho daňové odvody směřují do Kyjeva, místo aby posílily finance povstalců.

"Hlas Donbasu zazněl a bude znít ještě silněji!" napsal v prohlášení oligarcha. Každý den po poledni by se podle jeho doporučení v donbaských podnicích měla konat tříhodinová výstražná stávka, dokud separatisté se svým ozbrojeným odporem neskončí. "Je třeba bojovat, bojovat a ještě jednou bojovat," napsal Achmetov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…