Miliardář Bakala na titulce bulváru: Pohrdá lidmi a podvedl je

28.05.2012 8:34

Bere prý lidem bydlení a bohatne na bytech, které měl dávno odprodat nájemníkům. Miliardář Zdeněk Bakala získal obrovský majetek na severní Moravě a ve Slezsku při podivném obchodu v roce 2004. Tehdy získal část společnosti dolů a 44 tisíc bytů, které důlní společnosti patřily. Nájemníkům veřejně přislíbil, že jim byty odprodá. To ovšem do dnešní doby neučinil. Tak druhého nejbohatšího Čecha plísní na titulní straně bulvární deník Blesk.

Miliardář Bakala na titulce bulváru: Pohrdá lidmi a podvedl je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Plete se ten, kdo by si myslel, že prostí lidé na severu Moravy nesnáší "profláknuté" politiky, jako je například hejtman Jaroslav Palas, nebo bývalý ministerský předseda Mirek Topolánek.  Obyčejným Moravanům a Slezanům totiž podle dnešního bulváru nejvíc leží v žaludku miliardář Zdeněk Bakala. Tento člověk se zde podle nejčtenějšího deníku v zemi stal doslova symbolem pohrdání lidmi.

Může za to Sobotka?

Bakala prý zbohatl díky šéfovi ČSSD Bohuslavovi Sobotkovi. Ve funkci ministra financí totiž umožnil Bakalovi za "malé" peníze získat státní podíl v OKD.  Značná část bytů, které Bakala vlastní, je podle deníku ve zdevastovaném stavu. V některých pronajatých bytech prý neteče teplá voda a není v nich ani topení. Část sídlišť se pak staly ghetty sociálně slabých občanů. Právě na nich prý miliardář vydělává. Nájemné za ně totiž platí stát.

Vše k tématu OKD sledujeme ZDE

Zapoměl na veřejný slib

Nájemníkům miliardář veřejně slíbil, že jim jejich obydlí odprodá. Velmi brzy však na svá slova zapomněl. Nájemníci se v zoufalství obrátili na evropské soudy. Proti Bakalovi bojuje už několik let sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ. „Nevzdáme se. Je zcela zřejmé, že pan Bakala pořídil obrovský bytový fond za zcela směšnou sumu. Poté veřejně slíbil, že byty odprodá nájemníkům, což se dosud nestalo," řekl Blesku šéf sdružení Roman Macháček. "Víme, že došlo k porušení zákonů. Chceme spravedlnost,“ dodal.

Napjatá je prý situace na sídlišti v Havířově. Zde bydlí senior Břetislav H. už od šedesátých let. Téměř prý z bytu nevychází. Bojí se totiž dětí ze sociálně slabých skupin obyvatel. Blesku řekl, že se kdysi krásné sídliště doslova proměnilo v ghetto. Sociálně slabí se prý do domu, kde bydlí, přistěhují třeba přes noc. "Nic bychom proti nim s manželkou neměli, ale jejich dětí se skutečně bojíme," řekl Blesku. Se službami platí Bakalovi za dvoupokojový byt více než osm tisíc korun.

Napjatá situace v Opavě

Jméno svého rodáka by podle Blesku nejraději chtěli zapomenout v Opavě. Bakalova společnost totiž na sídliště v opavských Kylešovicích údajně sestěhovala nepřizpůsobivé občany. Kromě toho jsou byty, které Bakala vlastní, v dezolátním stavu.  Z tohoto důvodu zde panuje napjatá situace, kterou se zabývá magistrát i policie. Na sídlišti byly zesíleny policejní hlídky.

Společnost RPG ve vyjádření Blesku prohlásila, že netuší, kolik peněz jí platí stát jako nájem za sociálně slabé občany. Výše nájemného je prý stanovena trhem a nájemné v bytech RPG nejsou předražena. Do určitých lokalit prý společnost nepřizpůsobivé nesestěhovává. O bytový fond se stará průběžně a neustále domy opravuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…