Miliardář Janeček v rádiu mluvil o svém volebním systému. Teď s ním prý plánuje změnit nejen ČR, ale celý svět

10.12.2014 19:15

Miliardář Karel Janeček, zakladatel Nadačního fondu proti korupci, ve středeční Kauze dne Rádia Impuls hovořil o novém volebním systému, který podle jeho názoru ovlivní celý svět. Původně chtěl měnit jen Česko, ale pak se začal soustředit na mezinárodní dosah. Systém by podle Janečka mohl přispět také k tomu, že už by se prezidentem nestal Miloš Zeman, kterého ostře kritizuje.

Miliardář Janeček v rádiu mluvil o svém volebním systému. Teď s ním prý plánuje změnit nejen ČR, ale celý svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Janeček

Karel Janeček zavítal jako host do středeční Kauzy dne na Rádiu Impuls. Mimo jiné organizuje i novou podobu volebního systému Demokracie 2.1., současný volební systém považuje za tragický. Jedním ze zel byla podle jeho názoru i amnestie exprezidenta Klause. Narazil i na problém, že s ním někdy nechtějí spolupracovat i lidé, kteří by o práci na zlepšení společnosti stáli. „Za všechny můžu jmenovat Matěje Hollana," poznamenal.

Systém celosvětového dosahu

Jak tedy vypadá jeho Demokracie 2.1.? „Máme dvoumandátové obvody a každý člověk celkem čtyři hlasy," začal svůj výklad. Lidé, kteří preferují radikální strany, budou hlasovat jen pro ně, zatímco demokraticky smýšlející voliči uplatní všechny čtyři hlasy. Systém by podle jeho názoru vedl k podstatnému oslabení komunistů. „Vedl by i k tomu, že by se prezidentem nestal Miloš Zeman," pronesl dále host, který Zemana dlouhodobě kritizuje.

Janeček hledá pro tento postup podporu i na mezinárodní úrovni. „Dopad bude celosvětový," zdůraznil. Projekty na této bázi se připravují v Brazílii i v Africe. Host by byl rád, kdyby Česká republika byla na špici těchto společenských změn, ale netrvá na tom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…