Miliardář Sehnal obnovuje ODA. Má velké plány, se kterými mu pomáhá expremiér Nečas

09.02.2017 10:00

Miliardář Pavel Sehnal se rozhodl vzkřísit politickou stranu známou pod zkratkou ODA – Občanská demokratická aliance. Stal se jejím předsedou. S restartem strany prý pomáhá Petr Nečas a po jistou dobu Sehnal konzultoval svou ideu i s exprezidentem Václavem Klausem. V rozhovoru s Martinem Veselovským vysvětloval, čím se bude lišit ODA od Babišova ANO a proč považuje lex Babiš za nemravný.

Miliardář Sehnal obnovuje ODA. Má velké plány, se kterými mu pomáhá expremiér Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny byla například novela zákona o vinohradnictví a vinařství nebo o pravidlech rozpočtové odpovědnosti

„To, co jsem nastartoval, je projekt pravicové strany, která by měla být konzervativní, měla by být liberální a měla by představovat platformu pro všechny aktivní lidi a platformu pro podnikatele, jejichž zájmy chceme také hájit,“ prozradil hned na úvod v internetové televizi DVTV moderátorovi Martinu Veselovskému přibližně padesátý nejbohatší muž Česka.

Ve vedení nové ODA dnes stojí vedle samotného Sehnala jeho spolupracovníci. Na rozjezd strany to považuje za vhodné, časem stranu předá dalším lidem. Z reakcí občanů prý vidí, že ODA bude chtěnou stranou, a obnovu ODA nechápe jako projekt na jeden rok. Rozhodně se ale nechce řídit heslem Andreje Babiše, že lze „stát řídit jako firmu“.

„Stát není firma,“ zdůrazňoval Sehnal. Stát má lidem zajistit bezpečnost, vzdělání či poskytování zdravotní péče. To většinou firmy nedělají. Voliče chce přilákat na pět základních témat.

Celý rozhovor naleznete zde

„První téma je: chceme do Evropy, chceme euro, se vším, co k tomu patří. To druhé, co říkáme, je, že chceme nechat více peněz v rukou podnikatelů a více peněz v rukou občanů cestou snižování daní a snižování povinných odvodů. Třetí téma je účtenka u lékaře. My se domníváme, že máme zdravotnictví na dobré úrovni, ale ve světě existují určité trendy a my považujeme účtenku od lékaře za dobrou cestu, jak lidem ukázat, kolik co stojí,“ popisoval svou představu Sehnal.

Čtvrtý bod se týká dotací. Podnikatel volá po maximálním omezení dotací – evropských i státních. Právě rezervovaný přístup k dotacím je důvod, proč Sehnal není členem ani podporovatelem hnutí ANO Andreje Babiše. „Ta naše politická strana má ten cíl, abychom dotace co nejvíc redukovaly či dokonce zcela odbouraly. ... Tam, kde lze fungovat soukromý kapitál, je zbytečné pokřivovat ten trh dotacemi,“ popsal svou představu Sehnal.

V pátém bodu se prý Sehnal rozchází s Babišem asi nejvíc. „My bychom chtěli chránit historické budovy v centrech. ... Pan Babiš hlásá, že by chtěl historické budovy v centru Prahy prodat a přestěhovat úředníky do nové budovy. Já se domnívám, že tento postup není správný. Vezměme si příklad Živnostenské banky v Praze. Ta byla prodána Číňanům a já nevím, jestli se do té krásné budovy ještě podívají moje děti. A představa, že by se celé centrum Prahy dostalo do rukou zahraničních investorů, se mi nelíbí. Myslím si, že by historické objekty měly zůstat v rukou státu,“ řekl Sehnal.

Podnikatel vyrazí i do sněmovních voleb a počítá s tím, že se za ODA stane poslancem. Pokud se jím opravdu stane, nehodlá používat peprný slovník, jak to občas činí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či Andrej Babiš. „Neslušná slova bych přenechal levicovým hašteřivým politikům. Pravicovým politikům přísluší důstojnost,“ předestřel svou představu host.  

Ačkoli ukázal, že má vůči Andreji Babišovi různé výhrady, domnívá se, že novela zákona o střetu zájmů, nazývaná lex Babiš, je nemravná. Nevidí totiž problém v tom, když se úspěšný podnikatel stane politikem. Kdyby se Sehnal stal členem vlády, zákonu by se podřídil, ale trvá na tom, že je to nemravný zákon. Když může být politikem lékař, proč by nemohl být politikem úspěšný podnikatel. Úspěšný podnikatel přece není hanlivým označením.

Pokud jde o samotnou značku ODA, Sehnal věří v jejich úspěch. S restartem strany prý pomáhá i Petr Nečas, který pro něj pracuje. 

„Pan Petr Nečas je nesmírně slušný a pracovitý člověk. Pro mě byl po jistou dobu konzultantem a pořád je poradcem. Radím se s ním o tom, jak tu stranu postavit,“ prozradil Sehnal. Své plány prý po jistou dobu konzultoval i s exprezidentem Václavem Klausem, kterého považuje za velkou politickou osobnost a velmi si ho váží, ale neshodnou se v pohledu na Evropskou unii. Podnikatel je toho názoru, že bychom se měli držet na předních příčkách v EU. 

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …