Miliardář Trump chce kandidovat na prezidenta USA

18.03.2015 20:54

Americký miliardář Donald Trump se by se rád ucházel o prezidentský úřad ve volbách v příštím roce. Realitní magnát dnes kvůli zamýšlené kandidatuře jmenoval přípravný výbor, který má prověřit jeho šance na případný úspěch proti očekávaným konkurentům v republikánských primárkách.

Miliardář Trump chce kandidovat na prezidenta USA
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

"Ztratili jsme respekt celého světa. Jedině já dokážu vrátit Americe její skutečný význam," uvedl v dnešním prohlášení zastánce konzervativních myšlenek. Osmašedesátiletý podnikatel a moderátor televizní reality show The Apprentice zároveň oznámil, že najal týmy lidí ve státech Iowa, New Hampshire a Jižní Karolína, které jsou mezi prvními, kde se bude rozhodovat o republikánské prezidentské nominaci.

V minulém roce se rozhodl neúspěšný hazardní byznys z větší části opustit

Trump, který zbohatl stavbou mrakodrapů a kasin, už uvažoval o kandidatuře v roce 2012. Plán odvolal nedlouho před republikánskými primárkami, protože se prý chtěl naplno věnovat svému podnikání.

V minulém roce se rozhodl neúspěšný hazardní byznys z větší části opustit a i když oficiálně kandidaturu zatím neoznámil, je k ní podle amerických médií blíže než v posledním případě. Podle agentury Reuters se v nejbližší době v souvislosti se zvažovaným zapojením do voleb nehodlá objevovat na obrazovkách ve zmíněné populární show.

Na Trumpa, který je mimo jiné rázným zastáncem volného prodeje zbraní, potenciálně čeká početná konkurence republikánských politiků, kteří nahlas zvažují účast v boji o Bílý dům. Je mezi nimi například bývalý guvernér Floridy z prezidentské rodiny Jeb Bush, současný první muž tohoto státu Marco Rubio, guvernér New Jersey Chris Christie či texaský senátor Ted Cruz.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…