Miliardář a církevní řád se hádají o klášter v Praze. Odškodné nejspíš zaplatíme všichni

22.02.2014 8:06

Miliardář David Beran už několik let upravuje bývalý klášterní komplex redemptoristů kousek od Pražského hradu na své sídlo. Podle Lidových novin ovšem řád připravuje kroky, i v rámci restitucí, aby miliardáře vyhnal. Hrozí ovšem, že daňoví poplatníci Beranovi zaplatí miliony jako náhradu škody.

Miliardář a církevní řád se hádají o klášter v Praze. Odškodné nejspíš zaplatíme všichni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Památku v Thunovské ulici č.p. 27 původně využívalo Ministerstvo vnitra jako ubytovnu pro zhruba stovku strážců zákona. Pak se objekt dostal do soukromého vlastnictví jedné firmy, od níž jej pak odkoupil Beran v roce 2001.

Stát dům v Thunovské ulici nikdy nevyvlastnil, tudíž nadále patří řádu

Pražská provenience kongregace Nejsvětějšího Vykupitele – redemptoristé – ovšem tvrdí, že dům patří jí a stát jej neměl právo prodat.

„Stát dům v Thunovské ulici nikdy právně nevyvlastnil, tudíž nadále patří řádu. Nemohl jej tedy ani směnit. Budeme tedy žádat soud o určení vlastnictví,“ řekl Lidovým novinám právník Miroslav Duda, který redemptoristy zastupuje.

Redemptoristé by měli škodu vymáhat na českém státu

Nepůjde ovšem o klasické církevní restituce, ale o určení vlastnictví v dědickém řízení. Mniši totiž majetek vlastnili už před válkou jako fyzické osoby, a ne jako řád.

Miliardář Beran ani jeho společnost TH Real, která je nyní vlastníkem objektu, se nechce svých nároků vzdát. Předseda představenstva firmy Tomáš Rosenberger zdůraznil, že dům TH Real právoplatně koupila, což potvrdily soudy všech instancí. Redemptoristé mají případnou škodu vymáhat na českém státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…