Miliardy pro církve: Některé vrácené pozemky si stát bude muset draze pronajmout

31.05.2014 12:58

Církevní restituce jsou v plném proudu. Sobotní deník Právo ale přináší informace o tom, že ve specifických případech se ještě může vše pořádně zamotat a prodražit. Jde konkrétně o případy, v nichž požádaly církve o navrácení území, na kterém probíhá těžba uhlí nebo tam probíhala v minulosti a krajinu je ještě třeba rekultivovat.

Miliardy pro církve: Některé vrácené pozemky si stát bude muset draze pronajmout
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Církve se hlásí o majetky, na které mají právo podle zákona o vyrovnání státu a církví, který schválila ještě vláda Petra Nečase (ODS). Jde např. i o pozemky na severu Čech v oblasti starého Mostu, kde probíhá nebo v minulosti probíhala těžba uhlí. Pokud je stát církvím vrátí, existuje reálná možnost, že si je následně bude muset draze pronajmout. Upozorňuje na to státní podnik Palivový kombinát Ústí, pod nějž dotčené pozemky spadají.

„V případě, že PKÚ vydá strategický hmotný majetek, na kterém probíhají nebo v budoucnosti budou probíhat sanace nebo rekultivace, bude nutné si vydaný majetek zpětně pronajmout za v místě a čase obvyklé nájemné,“ stojí ve zprávě, kterou schválil ředitel státního podniku Petr Lenc. V praxi může jít až o desítky milionů korun. Záleží na tom, do kdy mají rekultivace na různých místech probíhat. Některé z pozemků navíc leží v blízkosti nově vznikajícího jezera Most. To se má stát turistickým lákadlem, takže lze předpokládat, že cena okolních pozemků v budoucnu poroste.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…