Milion Čechů potřebuje potravinovou pomoc. Zasáhne Evropský parlament

20.12.2013 16:09

Celkem 20,7 milionu eur půjde na potravinovou pomoc České republice, rozhodl Evropský parlament. Peníze se zaměří na podporu lidí žijících na okraji společnosti nejen po stránce distribuce jídla, ale také v širším rozsahu.

Milion Čechů potřebuje potravinovou pomoc. Zasáhne Evropský parlament
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

Výbor pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu schválil tento týden nový Fond evropské pomoci nejchudším osobám. Původně šlo o Program pro distribuci jídla, na nějž navázal fond s širším rozsahem. Půjde například i o sociální začleňování či poskytnutí základní materiální pomoci, třeba oblečení, pleny a hygienické výrobky. Informaci přinesl server PrvníZprávy.cz od frakce socialistů a demokratů v EP.

Evropské charity a nevládní organizace budou mít na pomoc lidem na okraji společnosti celkově 3,5 miliardy eur. Česká republika z nich dostane 20,7 milionu eur.

„Pomoc nejchudším musí být co nejrychlejší. Proto jsem velice rád, že administrativní postupy pro účast v FEAD budou jednodušší než u normálních evropských programů a nebudou charitativním organizacím a sociálním nevládním organizacím klást žádné nepřiměřené překážky. Mrzí mne však, že naše bývalá pravicová vláda nevyjádřila vzniku fondu větší podporu, což bylo spolu s aktuální mírou chudoby v daném státě klíčové pro určení příspěvku té dané zemi," řekl poslanec EP Richard Falbr.

Čtvrtina celkové evropské populace je ohrožena chudobou nebo sociálním vyloučením, což činí přibližně 120 milionů lidí. Problémy s potravinami má přes 40 milionů lidí, kteří si nemohou každý druhý den dovolit jídlo s masem, rybami nebo ekvivalentem vegetariánské stravy, což Světová zdravotnická organizace definovala jako základní potřebu. V České republice takových lidí žije milion.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…