Milion chvilek a Bělorusko: Něco se chystá. Zatím koluje toto info

15.08.2020 12:36

Aktivisté kampaní organizovaných spolkem Milion chvilek hodlají po celý víkend vyjadřovat podporu Bělorusům, kteří vůči svému diktátorskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi protestují.

Milion chvilek a Bělorusko: Něco se chystá. Zatím koluje toto info
Foto: Repro Facebook
Popisek: Mikuláš Minář

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí
Minulou neděli si Bělorusové volili svého prezidenta; podle oznámení volební komise i pošesté za sebou vyhrál poslední diktátor v Evropě Alexandr Lukašenko. Tentokrát volby údajně vyhrál se ziskem 80 procent hlasů od voličů.

Pohled do ulic hlavního města Minsku však vypovídá o něčem jiném. Zdá se, že volby mohly být opět zmanipulovány, lidé už toho mají plné zuby a vyrazili demonstrovat do ulic, kde je často do krve zmlátí pořádkové síly,

Čeští aktivisté kampaní Milionu chvilek pro demokracii hodlají po celý víkend vyjadřovat běloruským demonstrantům jasnou podporu.

„Už zítra a pozítří společně vyjádříme podporu statečným lidem v Bělorusku. Ti navzdory policejní brutalitě dál organizují protesty, stávky a lidské ‚řetězy solidarity‘. My tady za hranicemi můžeme udělat malou, přesto důležitou věc – dát Bělorusům najevo, že jsme v tom s nimi. Ať už třeba účastí na shromáždění nebo přesdílením informací na sociálních sítích,“ sdělují aktivisté spolku Milion chvilek.

Spolek se podělil se svými příznivci také o příspěvek scenáristy Tomáše Dvořáka, který popsal, co běloruské bezpečnostní složky demonstrantům provádějí.

S odvoláním na jednoho z běloruských novinářů prohlásil, že prezidentské volby prý vyhrála opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská, a to se ziskem 75 procent hlasů, možná i o něco víc. Místo toho volební komise prohlásila za vítěze Lukašenka a na lidi, kteří si dovolili s tímto závěrem nesouhlasit, byly poslány ozbrojené síly.

„OMON, pořádková policie, reagovala na protesty nevídanou brutalitou. První noc měla i svoji první oběť – muže, kterého srazila policejní dodávka. Další měl zemřít na fatální zranění způsobená granátem na rozhánění davů,“ napsal Dvořák.

Opoziční kandidátka raději opustila zemi poté, co režim Alexandra Lukašenka vyhrožoval jí i její rodině.

Hlavní město obklíčila armáda, aby demonstranty nemohl podpořit kdokoli zvenčí. K tomu Lukašenko tvrdí, že demonstranti jsou řízeni ze zahraničí, i z Česka.

„OMON nasadil stejnou taktiku jako před volbami. Útočí nejen na demonstranty, ale také na náhodné kolemjdoucí a kolemjedoucí auta. Unáší lidi na neznámá místa. Tam je policie brutálně mučí. Twitter se plní děsivými záznamy křiků, které lidé natočili u detenčních center. Mladého Aljaksandra Vichora unesla policie cestou na rande s přítelkyní. Dnes oznámili rodině, že je mrtvý. Nechtějí ale vydat ani ukázat jeho tělo. Celkem podle svých vlastních zpráv zadržely autority už 7000 lidí,“ napsal Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…