Milion chvilek dnes vyrazí na Václavské náměstí. A nejen tam

10.12.2019 6:00

Půlhodinovým programem na Václavském náměstí a následným pochodem centrem Prahy na hlavní nádraží chce dnes spolek Milion chvilek vyzvat předsedu vlády Andreje Babiše (ANO) k odstoupení z funkce. Spolek mimo jiné oznámí termín dalšího velkého pražského protestu. Akce začne v 18:00, napsala ČTK.

Milion chvilek dnes vyrazí na Václavské náměstí. A nejen tam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mikuláš Minář

Demonstraci svolal Milion chvilek po událostech minulého týdne. Podle auditu Evropské komise, který zveřejnila některá média, Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Česko podle auditu přijde o stovky milionů korun. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zároveň zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo a věc vrátil k došetření.

Úterní demonstrace začne zhruba půlhodinovým programem na Václavském náměstí, kde vystoupí předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář a místopředseda Benjamin Roll nebo ředitel Transparency International David Ondráčka. Poté se účastníci protestu vydají na hlasitý pochod ulicemi Na příkopě, Hybernská a Opletalova, cílem bude hlavní nádraží. Demonstranti ho chtějí zaplnit, aby osobně i pomocí letáků a transparentů šířili informace o Babišových problémech. Pořadatelé uvedli, že demonstranti nebudou bránit pohybu cestujících.

Milion chvilek pořádal také dvě největší veřejná shromáždění po listopadu 1989 na pražské Letné. V červnu dorazilo podle organizátorů na 250.000 lidí. Podle údajů mobilního operátora T-Mobile to bylo až 283.000 demonstrantů, policie operovala s číslem kolem 200.000 demonstrantů. Podobný počet lidí přišel také 16. listopadu – policie uváděla 250.000 účastníků, T-Mobile 257.000.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…