Milion chvilek vyzval... A lid plní rozkaz! Po Letné se to začalo hýbat, Minář bude rád

20.11.2019 13:27

Po výzvě z Letné se na facebookovém profilu chvilkařů objevila anketa, kdo patří k jaké straně nebo o ní uvažuje. Zvítězila s přehledem TOP 09, na druhém místě STAN. A kdo projevil zájem, toho do TOP 09 lákala skalní fanynka Miroslava Kalouska. „Jsme dobrá parta. Koukejte. Rádi spolu a šéfstvo nesedí zavřené kdesi nahoře,“ tvrdila. Ale objevili se i skeptici, kterým to ve stranách už stačilo.

Milion chvilek vyzval... A lid plní rozkaz! Po Letné se to začalo hýbat, Minář bude rád
Foto: Repro Facebook
Popisek: "Dobrá parta" TOP09

Na sobotní demonstraci Milionu chvilek pro demokracii zazněla i výzva k tomu, aby se strany otevřely lidem, řekly jasně, koho hledají a jak se k nim mají lidé přidat. Na Chvilkové skupině, která sdružuje příznivce hnutí a slouží jako diskuzní fórum, vzal tuto myšlenku doslova Pavel Pova a vyzval přítomné, aby prozradili, k jaké politické straně náleží nebo do jaké chtějí vstoupit. Sám přiznal, že byl 13 let v ČSSD a také 13 let u Zelených.

A rozběhla se diskuze. Velice často se u příspěvků objevovalo slovo „zvažuji“ nebo „uvažuji“. Suverénně největším vítězem celého ad hoc průzkumu byla TOP 09, uvažovalo o ní nebo se k ní přihlásilo celkem 19 lidí. Jedna z členek skupiny dokonce deklarovala, že TOP 09 se na jejich členství může těšit hned, jak dovrší 18 let.

Další o TOP 09 uvažovali, nebo ji měli jako jednu ze stran, do kterých by byli ochotní vstoupit. Pokud někdo napsal, že o TOP 09 uvažuje, začala být nápomocná senzibilka Jenny Nowak s radami, jak do TOP 09 vstoupit a jak je členství v TOP 09 skvělé. Přidávala odkazy na vstup do TOP 09 a k lepšímu dala i foto vedení TOP 09: „Jsme dobrá parta. Koukejte. Rádi spolu a šéfstvo nesedí zavřené kdesi nahoře.“

Asi nejpřízemnější důvod pro členství v TOP 09 uvedl, zřejmě v nadsázce, Petr Schlosser: „72 let jsem nebyl NIKDE... Ale teď jsem šťasten v TOP 09 – jsou tam nejhezčí děvčata.“

Anketa

Ať Babiš odstoupí, nebo se zbaví Agrofertu, žádá Milion chvilek. Souhlasíte?

10%
90%
hlasovalo: 31194 lidí
Jako další se umístili Starostové a nezávislí, o kterých uvažovalo nebo se k nim hlásilo 14 lidí. ODS měla čtyři příznivce, Piráti tři a lidovci pouhé dva. Nicméně, několik diskutujících se projevilo jako bývalí členové či voliči Zelených nebo sociálních demokratů. A objevila se také deziluze z politických stran. „Kdysi jsem byl umluven, abych se před místními volbami stal členem a nechal napsat na kandidátku jedné strany. Na jedno období se do zastupitelstva dostal první člen kandidátky a pro ostatní to tím skončilo. To mne poučilo a ani po výzvě se mi do žádné strany nechce. Snad jen, že bychom lokálně něco spáchali s přáteli, kterým věřím, ale k tomu asi nedojde,“ psal Jan Beran.

Josef Pova, který debatu vyvolal, také přidal své zkušenosti: „Já taky nevolil vždy ČSSD a Zelené, jelikož jsem viděl na vlastní oči, kdo v těch stranách vládne a jak, což je nepředatelné. Každý podle mě musí vstoupit do nějaké strany a snažit se ji pozitivně ovlivnit; no, a když to nepůjde, aspoň bude mít u voleb čisté svědomí a nebude si muset nic vyčítat, anebo, že si připadá jako dement, který neví, koho volí. Jak jsem psal, i já volil někoho jiného, když jsem si nebyl jist, že je to OK ve straně, a sáhl jsem po TOPce s LESem proti Burešovi. Přitom TOP 9 na Praze 9 je tak děsivá jako celá ODSka.“

Petr Praus vystřídal dohromady tři strany: „Byl jsem šest let v soc. dem., 14 v KDU-ČSL, potom jsem u nás zakládal TOP. Teď už jsem skoro 10 let mimo. Zkušenost: Všude jsou slušní a pracovití lidé, které není moc slyšet, a všude se najde pár zmetků, kteří jedou hlavně na sebe a dokáží hodně křičet. A to je asi ta potíž.“ Jedna z diskutujících namítla, že problém je, že jsou strany rozdrobené. „Jednotnej už jsem byl. Nikdy víc,“ odtušil lakonicky Praus.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…