Milion uprchlíků v Evropě jen letos. Už to přiznávají i mezinárodní organizace

23.12.2015 7:53

1 005 504 – tolik připlulo od začátku roku migrantů do Evropy, tvrdí Mezinárodní organizace pro migraci a úřad OSN pro uprchlíky. Symbolický milion tak padl.

Milion uprchlíků v Evropě jen letos. Už to přiznávají i mezinárodní organizace
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Podle organizací tvoří půlku příchozích migrantů Syřané, z toho více než 50 procent jsou dospělí muži, čtvrtina děti. Jen za první tři prosincové týdny přišlo do Evropy nejméně 68 tisíc uprchlíků, píší Lidové noviny s tím, že německé úřady však hlásí méně příchozích. Důvod je prostý, balkánské země povolují vstup na své území nově jen Syřanům, Afgháncům a Iráčanům. Spolkové úřady Německa před 14 dny avizovaly příchod miliontého žadatele o azyl, mezi něž patří i migranti z neunijních zemí Balkánu. 

Podle mluvčího organizace pro migraci Joela Milmana si nikdy nemysleli, že by to mohlo dosáhnout této úrovně. „Doufáme jen, že je s těmito lidmi důstojně zacházeno,“ řekl. Jak například uvedl čtyřiačtyřicetiletý Aruba Al-Rifaj z Damašku, do Evropy přišel proto, aby se mohl cítit jako lidská bytost. 

Nejfrekventovanějším vstupním bodem pro běžence mířící na evropský kontinent je řecký ostrov Lesbos. A unijní státy právě řeckou vládu kritizují za chabou reakci vůči migrantům. Nyní již Řekové požádali o pomoc s kontrolou vnější hranice unijní agenturu Frontex. Uprchlíci do Řecka připlouvali od tureckých břehů, někteří překonali turecko-řeckou hranici po souši. 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …