Militantní hovada, zničení Bradáčové a „milej" premiér. Unikly nové odposlechy Romana Janouška

22.04.2014 7:29

Redaktoři z Lidových novin dostali možnost seznámit se s přepisy policejních odposlechů z kanceláře pražského lobbisty Romana Janouška. Má z nich vyplývat, že se podnikatel snažil ovlivnit podobu českého státního zastupitelství, ale i politiky. Rozhovory se odehrávaly v době rostoucího zoufalství z nové pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Militantní hovada, zničení Bradáčové a „milej" premiér. Unikly nové odposlechy Romana Janouška
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

Na přelomu let 2012 a 1013 se v Janouškově kanceláři v pražské Galerii Myšák měly odehrát dva rozhovory „pana domácího“ s neznámým mužem, kterého policisté podle Lidových novin měli identifikovat jako Martina Ulčáka, vlivného podnikatele a někdejšího posledního předsedu Socialistického svazu mládeže.

Úplně vše k Romanu Janouškovi najdete ZDE

Debata začíná konstatováním, že „všichni pracovití a moudří lidé budou ohroženi“. Janouškova návštěva dodává, že státní moc zcela přestala fungovat v politice, a místo toho se odehrává na policii a na soudech. Doposud prý bylo normální, že se soudy používaly jako nástroje obchodního boje, ale „teď se nám do toho připlet plebs, kterej funguje sám o sobě“.

Fungování tohoto „plebsu“ se má projevovat tak, že se tam objevují lidé bez materiálních ambicí. „Oni tu ekonomickou moc chtěj nahradit mocí služební,“ poznamenává k tomu Janoušek. Jako příklad takového člověka jmenuje „pana premiéra" (kterým byl v té době Petr Nečas), ale zejména pražskou vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou.

O premiérovi Janoušek skepticky pronesl, že „on není schopen udělat nic ani dobrýho, ani špatnýho, on je na popovídání milej". Jeho společník přidal na konto ministerského předsedy poznatek: „To je houba, kterou když prošlápneš, tak tam už není ta voda, která z toho vycákne."

O Bradáčové se posléze rozproudí debata, zda byla vždy „taková paní Cattani“, jak se Bradáčové přezdívá podle známého detektiva. „Nebyla až taková, ale teď hraje svojí životní roli,“ říká k tomu Janouškův partner. „Ona sama sebe žere, je absolutně asketická a rozhodně tímhle nekončí,“ dodává.

Ještě horší pak prý jsou někteří lidé kolem vrchní státní zástupkyně. O jejím náměstkovi Adamu Bašném Janoušek říká, že je to „úplnej blázen“ a s druhým mužem se shodují, že spolu se státním zástupcem Matulou jsou „hlavní honící psi“. „To jsou militantní hovada,“ přisadil si Janoušek.  

Debata se poté přenese na téma, co by se proti Bradáčové dalo vymyslet. Janouškova návštěva navrhuje využít Jana Karabce, někdejšího náměstka zastupitelství, kterého Bradáčová „sesadila“ mezi řadové žalobce. Ten by prý mohl začít na Bradáčovou sbírat kompromitující materiály.

„A v určitou chvíli by se z něj stala černá vdova. To znamená, že by si vzal na sebe výbušniny a vybouch by to celý státní zastupitelství do vzduchu,“ plánuje muž, hovořící s Janouškem. Výbušninami v přeneseném smyslu mají být právě kompromitující informace na Bradáčovou. „Prostě by spáchal sebevraždu, normálně by to do ní nakouřil. On by šel potom soudit na vrchní soud, oni by ho tam vzali, protože on chce. Myslím, že by tady panence mohl pomoct do důchodu,“ uzavřel své úvahy odposlouchávaný návštěvník.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …