Jakeši, natáhni už bačkory. Bojíš se pekla? otázal se občan. A exšéf ÚV KSČ vtipně odpověděl

27.04.2016 8:21

Na dotazy čtenářů Blesku odpovídal v předvečer prvního máje někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. Nebyla to náhoda – o třiadevadesátiletém pamětníkovi časů politbyra totiž dokumentaristé právě natáčejí film Milda.

Jakeši, natáhni už bačkory. Bojíš se pekla? otázal se občan. A exšéf ÚV KSČ vtipně odpověděl
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Anketa

Kdo by porazil Zemana?

0%
1%
2%
89%
hlasovalo: 9955 lidí

Hned první dotaz čtenáře Blesku byl hodně ostrý. Zajímalo jej, „kdy se chystáte konečně natáhnout bačkory? A těšíte se do pekla?“. Bývalý generální tajemník čtenáře poučil, že „dnes všichni odchází do krematoria nebo do země, pekla už se bát nemusí“.

Jiného čtenáře zajímalo, zda bylo předání moci v roce 1989 zinscenováno na oko pro lidi. Odpověď ohromila: „Ano, bylo to zinscenováno a mělo to podporu Gorbačovovy skupiny a pomohla tomu KGB.“

Na toto téma směřoval i další dotaz, kdy bylo s Havlem domluveno předání moci. Jakeš uvedl, že on s Havlem v životě nemluvil, předání moci bylo záležitostí premiéra Ladislava Adamce a jeho nástupce v čele strany Karla Urbánka.

Další čtenář se ptal, jak je možné, že se za nás v roce 1989 nepostavila Varšavská smlouva. Jakeš namítl, že ve většině států Varšavské smlouvy již byl tehdy převrat dokonán a jako poslední zbývalo jen Rumunsko.

V dalších odpovědích uvedl, že se nestýká se svými bývalými kolegy z vedení KSČ, že se mu líbí Karel Gott (a nemá rád zpěváky, kteří spojují svou činnost s politikou) nebo že stále fandí Slávii, i když kroky současného vedení nesleduje, ale věří, že bohatí čínští vlastníci přispějí k jejímu posunu ligovou tabulkou. Ohradil se proti rýpání, zda už si dohledal, jaký je rozdíl mezi bojlery a brojlery, které si pletl ve slavném projevu na Červeném Hrádku.

Další tazatel se ptal na rozdíly mezi komunisty a nacisty, které podle něj nejsou vůbec žádné. Jakeš vysvětlil, že „nacismus je fašistická moc, vláda velkoburžoazie, nerespektování ostatních národů a holocaust“. Následovaly další dotazy, jako „kdy se konečně zase spojíme se Sovětským svazem, když jste říkali, že to bude na věčné časy“, nebo zda nebylo skutečně možné proti Gorbačovovi ubránit socialismus. Na to Jakeš vysvětlil, že postupem Gorbačovovy vlády byl čím dál ostražitější a uvědomoval si, že přestavba vede k demontáži socialismu.

Došlo i na současnost. V jedné z odpovědí Jakeš vysvětloval, že USA využily porážky socialismu ke zvýšení svého vlivu ve světě, což vedlo k válkám a chaosu. V jiné čtenářce vysvětlil, že současná bída je tu proto, že je tu kapitalismus. Další dotaz směřoval na zahraniční politiku prezidenta Zemana. Jakeš s ní souhlasí. Pokud jde o migrační krizi, Jakeš ji vidí jako záměrný plán na oslabení Evropy.

Dalšího čtenáře zajímalo, zda se nikdy nezamyslel nad tím, proč odtud lidé utíkali. Jakeš si myslí, že to bylo i proto, že byla emigrace podporovaná Západem. Lidé si prý kolikrát představovali, že život na Západě bude výhodnější, a pak dopadli všelijak.

Závěrem třiadevadesátiletý Jakeš prozradil svůj recept na dlouhověkost. Stačí prý střídmě jíst a rychle chodit, to zdraví velmi svědčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…