Miloš Zeman: ČR pošle do Jordánska polní nemocnici

18.02.2015 12:47

Česká republika pošle podle prezidenta Miloše Zemana do Jordánska polní nemocnici, aby tam pomáhala uprchlíkům v uprchlických táborech. Dohodli se na tom v úterý ústavní činitelé. Zeman to dnes řekl při návštěvě hradeckého kraje při diskusi s krajskými zastupiteli. Česká republika nasadila polní nemocnici naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu, od té doby v zemi působí deset až 15 členů polních chirurgických týmů.

Miloš Zeman: ČR pošle do Jordánska polní nemocnici
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Zeman v Přelouči

"Jordánsko je stabilní stát, kde je 600.000 uprchlíků, takže praská ve švech. Naše velmi známá a všude oceňovaná polní nemocnice, která je zatím umístěná právě v Královéhradeckém kraji, může v Jordánsku prokázat platné služby," řekl Zeman.

Odpoledne prezident navštíví polní nemocnici

Prezident připomněl, že je proti umísťování uprchlíků v České republice. "Jsem pro to, aby se uprchlíkům pomáhalo tam, kde je jejich přirozené kulturní prostředí, ať už ve vlastní nebo sousední stabilní zemi," řekl Zeman. Prezident 6. a 7. polní nemocnici, která v Hradci Králové sídlí od roku 2010, navštíví dnes odpoledne. Bez účasti médií se tam také setká s veliteli a vojáky.

Polní nemocnici tvoří stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěné například operační sály, lékárna či stomatologická ordinace. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice. Polní nemocnice je složená ve stovce kontejnerů, po postavení zabírá plochu jednoho až dvou fotbalových hřišť.

Agentura vojenského zdravotnictví, pod kterou polní nemocnice spadá, má zhruba 1146 lidí, tvoří ji několik týmů, z toho je zhruba 200 zdravotníků, kteří jsou vyčleňovaní pro potřeby polní nemocnice. Roční provoz polní nemocnice při nasazení v zahraničních misích stál kolem 200 milionů korun. Nyní v Afghánistánu nasazené chirurgické týmy budou v americké nemocnici působit minimálně do konce roku 2015.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…