Miloš Zeman: Válková stáhla nominaci, to je dobře. Umím si představit Valachovou

12.01.2020 11:44

Prezident Miloš Zeman se v rozhovoru pro Blesk.cz obul do exministryně spravedlnosti za hnutí ANO Heleny Válkové. Podle prezidenta se dopustila tak moc nešťastného výroku, že s ní mluvil o stažení její kandidatury na ombudsmanku. Prohlásil, že by nic neměl proti navrhnutí Kateřiny Valachové.

Miloš Zeman: Válková stáhla nominaci, to je dobře. Umím si představit Valachovou
Foto: Screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství

Jsou tam dva otazníky. První. Proč jsme tyto informace neměli v době, kdy se paní Válková stala ministryní spravedlnosti. Každý ministr je proklepáván odshora dolů a naopak, a tady se nic takového neobjevilo,“ pravil prezident.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí

Druhý otazník prý Zemanovi naskočil ve chvíli, když Helena Válková prohlašovala, „že nevěděla, kdo to byl Josef Urválek,“ kroutil hlavou prezident, jenž připomněl, že rudý prokurátor Urválek posílal nevinné lidi na smrt a i kdyby s tímto člověkem psala Válková článek jen o kůrovci, tak je to problém. Ne kvůli tématu článku, ale kvůli spoluautorovi.

Víte, paní profesorka měla už jeden nešťastný výrok, že se toho za protektorátu tolik nedělo. On se každý z nás dopustí občas nešťastného výroku, ale toto je nešťastný výrok takového kalibru, že si vážím toho, že paní profesorka Válková nominaci odmítla. Včera na plese jsme se sešli s Andrejem Babišem, společně jsme jí zavolali a řekli jsme jí, že by bylo dobré, když vystupuje v televizi, tuším v Událostech, komentářích, tak by bylo dobré, aby toto stažení nominace oznámila sama. Je rozumné, že se nominace vzdala,“ zdůraznil Zeman.

V obecné rovině však také konstatoval, že onen článek, který psali Válková a Urválek, se týkal ochranného dohledu nad nebezpečnými zločinci a na tom není nic špatného.

„Můj vztah s paní profesorkou se po lidské stránce nemění,“ uzavřel toto téma Zeman.

Na pozici ombudsmanky by si dokázal představit např. exministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD).

„Zaslechl jsem, že Jan Hamáček uvažuje o Kateřině Valachové a pokud by s tím za mnou přišel, tak bych proti tomu nic neměl. Já ji mám rád, i když jsem se s ní pohádal kvůli inkluzi, ale to se nevylučuje. Za druhé si myslím, že ona má hodně energie. Někdy možná až příliš. A za třetí, ona je mladá, takže jí nikdo nemůže připomínat komunistickou minulost,“ pravil Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…