Miloš Zeman dostane žádost o milost Kajínkovi. Budete koukat, od koho

20.05.2014 20:04

Demokratická strana zelených včera odeslala dopis adresovaný prezidentu republiky Miloši Zemanovi. V něm žádá prezidenta, aby využil své pravomoci a udělil milost asi nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi. Je prý nevinný.

Miloš Zeman dostane žádost o milost Kajínkovi. Budete koukat, od koho
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Strana pro svoje tvrzení předkládá hned několik argumentů. Vyšetřování jeho případu údajně nebylo vedeno řádně. „Nebyly provedeny ani konfrontace svědků. Proti Jiřímu Kajínkovi neexistuje jediný přímý důkaz, že je vrah,“ stojí v dopise. Autoři dopisu rovněž spekulují o skutečném důvodu odsouzení známého vězně. Podle nich jeho odsouzení mělo krýt skutečné viníky zločinu. „České soudy totiž hodnotily jen předložené důkazy a zřejmě nemohly proto dojít k jiným závěrům,“ myslí si. Nechápou ani zamítnutí stížnosti na porušení zákona, kterou podal bývalý ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Tu Nejvyšší soud smetl ze stolu. „Nová, řádně vedená vyšetřování a následný proces by zřejmě odhalily skutečného pachatele,“ uvádí.

Pod dopisem jsou podepsáni Jiří Anderle a Jan Sladký, tj. předseda a místopředseda Demokratické strany zelených. Jiří Anderle, zastupitel městysu Klenčí pod Čerchovem, patří do tábora obhájců Jiřího Kajínka delší dobu. Od roku 1999 se aktivně zapojuje do dění okolo na doživotí odsouzeného trestance. Uspořádal několik peticí, jejichž cílem bylo buď znovoutevření případu, či udělení milosti pro Jiřího Kajínka. Podařilo se mu také sesbírat několik stovek žádostí o milost, které adresoval prezidentu republiky. Se samotným vězněm udržuje písemný kontakt.   

Demokratická strana zelených vznikla v březnu 2009. Jejími zakladateli bylo několik členů Strany zelených, kteří nesouhlasili s praktikami vedení. Jádro strany tak tvořily například bývalé poslankyně za SZ Olga Zubová a Věra Jakoubková. Od roku 2011 strana spolupracuje se Suverenitou. Předseda Demokratické strany zelených Anderle je například jedním z kandidátů Suverenity ve volbách do Evropského parlamentu. V roce 2009 za ni kandidoval do Evropského parlamentu Jan Keller, dnešní lídr kandidátky ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…