Miloš Zeman je český Donald Trump, vyšlo anglicky. No a Němci se děsí nejen našeho prezidenta, ale též...

10.12.2015 9:21

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík se opět rázně opřel do prezidenta Miloše Zemana. Publikoval anglický text na „akademickém serveru“ The Conversation, kde prezidenta obviňuje ze šíření xenofobie a nenávisti vůči muslimům. Poukazuje také na to, že Zemana německý deník Bild zařadil do skupiny evropských představitelů krajní pravice.

Miloš Zeman je český Donald Trump, vyšlo anglicky. No a Němci se děsí nejen našeho prezidenta, ale též...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Miloš Zeman v Elektrárně Ledvice v Ústeckém kraji. "Někdo by řekl, že ta sklenice je poloprázdná. Někdo, že je poloplná," pronesl během hodnocení toho, že situace v ČR se ekonomicky zlepšuje a je načase zahodit "blbou náladu".

„Většina světových politických vůdců z celého světa bezprostředně po teroristických útocích v Paříži vyjadřovala svoji solidaritu s Francií a poukazovala na to, že akce teroristů nemají nic společného s islámem. Jiní ovšem využili příležitosti k šíření protiislámského extremismu. Například Donald Trump navrhoval, aby byl muslimům zakázán vstup do Spojených států. Český prezident Miloš Zeman se zase účastnil shromáždění pořádaného protimuslimským uskupením,“ píše Čulík v úvodu svého komentáře a stěžuje si, že česká veřejnost jej přes jeho xenofobní projevy podporuje. „Zdá se, že jej někteří dokonce milují. Prezident se stal vzhledem ke své rasistické a xenofobní rétorice symbolem vzdoru proti muslimům a uprchlíkům. Dle aktuálního průzkumu mu věří 72,3 % lidí.“

Čulík dále připomíná, že Zemana v této souvislosti kritizoval také vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Al Hussein a jméno českého prezidenta se objevilo také ve zprávě Evropské komise proti rasismu a intoleranci (ECRI). „Zpráva apelovala na Českou republiku, aby umožnila přijetím nových zákonů stíhat politiky za islamofobii a rasismus. České ministerstvo spravedlnosti se však vyjádřilo v tom smyslu, že žádné podobné změny nechystá,“ uvádí Čulík. Zeman podle jeho názoru svoji protiislámskou rétoriku dále stupňuje. „Při návštěvě jižní Moravy varoval před tím, že muslimští uprchlíci budou následovat své vlastní zákony a ty české budou ignorovat. Hovořil o kamenování nevěrných žen a sekání rukou zlodějů. A to řekl muž, který zastává nejvyšší úřad v zemi,“ pohoršuje se Čulík a ve stručnosti dále představuje zahraničním čtenářům Zemanův politický životopis.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Když byl Zeman zvolen v roce 2013 jako první prezident České republiky přímou volbou, zdálo se dle Čulíka, že tato skutečnost bude mít na českou politiku pozitivní účinek. „Na chvíli se zdálo, jako by konečně mohl zaznít hlas většiny nespokojeného obyvatelstva. Mezitím se k moci dostala nová vláda, ve které dominuje pravicové uskupení Andreje Babiše. Tento oligarcha vidí v Zemanovi volebního spojence. Zeman s podporou vlády v zádech populisticky šíří strach z islámu a uprchlíků v zemi, aby dosáhl svých politických cílů. Jeho výroky jsou stále extremnější. O islámu mluví jako o anticivilizaci, jež je financována pouze z prodeje ropy a drog. Zdá se, že jeho rétorika slaví úspěchy, protože podle nedávno zveřejněného průzkumu veřejného mínění se 88 % Čechů obává uprchlíků stejně jako Islámského státu,“ stěžuje si Čulík.

V závěru svého komentáře přirovnává šéfredaktor Britských listů Zemana vzhledem k jeho údajně absurdním prohlášením k Donaldu Trumpovi. „Stejně jako Trump, tak i Zeman hovoří o některých tématech naprosto bez obalu. Jeho netolerance, rasistické a xenofobní postoje však ze Zemana dělají problém pro Českou republiku a Evropu jako celek,“ konstatuje bojovník proti nenávisti, netoleranci a xenofobii Čulík. V „protizemanovském“ tažení však pokračuje také na svých Britských listech, kam umístil printscreen článku publikovaného v německém bulvárním deníku Bild. V tomto konkrétním textu je Miloš Zeman zařazen k „ultrapravičákům“, jejichž vliv prý v Evropě značně posiluje. Zeman se tak ocitl ve společnosti Geerta Wilderse či polské premiérky Beaty Szydlové. „O Zemanovi deník píše, že je navenek sociálním demokratem, ale vnitřně ultrapravičákem. Je proti homosexuálům a nechce žádné uprchlíky,“ žaluje Čulík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…