Miloš Zeman je trojský kůň Kremlu, žaluje v zahraničí Jakub Janda

11.06.2016 5:16

Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty sepsal v angličtině text o českém prezidentovi Miloši Zemanovi. Na serveru EUobserver.com označuje českou hlavu státu za trojského koně Ruska. Pro své tvrzení našel opravdu hodně podpůrných argumentů. Nakonec varoval před spojenectvím Miloše Zemana s Andrejem Babišem (ANO). Tito dva pánové by mohli utvořit nejvýraznější pruský tandem v EU a NATO.

Miloš Zeman je trojský kůň Kremlu, žaluje v zahraničí Jakub Janda
Foto: David Daniel
Popisek: Panelová diskuze lobistického spolku Evropské hodnoty. (Zleva: Jakub Janda, Libor Rouček, Marian Majer)

Kremelský pán Vladimir Putin má podle Jandy v Evropě řadu přátel. Ve Velké Británii to je Nigel Farage ze strany UKIP, ve Francii jde o Marine Le Penovou s její Národní frontou a v Německu najdete přátele ruského prezidenta Putina pod značkou Alternativy pro Německo. V České republice sedí jeden takový přítel v nejvyšší státní funkci – je to prezident Miloš Zeman.

„Zeman, který zůstane v úřadě přinejmenším do počátku roku 2018 aktivně vystupuje v kremelské dezinformační kampani proti státům EU a NATO,“ podotýká Janda. Ne, že by to ostatní zmínění politici nedělali, ale nejsou v tak vysoké státní funkci. Zpravidla nemají funkci žádnou.

Celý text najdete zde.

Miloš Zeman podpořil ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který celý svět ujišťoval, že na Ukrajině nejsou ruští vojáci. Ruský prezident Putin o několik měsíců později přiznal, že ruští politici v této otázce lhali. Zeman navíc podporuje zrušení západních sankcí vůči Rusku. A to se Kremlu evidentně líbí, protože v ruskojazyčných médiích je český prezident citován až čtyřiatřicetkrát častěji než německý prezident Joachim Gauck. Zeman je prezentován jako evropský politik, který odmítá být loutkou USA. V tomto duchu se ostatně sám Zeman vyjádřil pro čínskou televizi, když poznamenal, že po letech konečně prosazujeme na USA nezávislou zahraniční politiku.

Prezident Zeman také vydatně kritizuje dění na Ukrajině. Tuto zemi označuje za „černou díru“, kam prakticky nemá význam posílat Evropské peníze.  

Proč to Zeman dělá?

Pokud chtějí čtenáři blíže rozpoznat motivy Zemanova počínání, musejí se podívat, kdo je jeho poradcem. Zemanovým nejbližším ekonomickým poradcem je totiž Martin Nejedlý – muž, jenž má velmi blízko k ruskému Lukoilu.

„Česká vláda toleruje jeho (prezidentovo) chování, protože je velmi populární. Prezident má spíše formální pravomoci, ale má k dispozici širokou politickou platformu. Jeho protiuprchlická (uprchlickou krizi nazval invazí do Evropy) a protiislámská rétorika mu získaly podporu u 56 procent obyvatel, velkou podporu má především v komunistické straně,“ poznamenává dále Janda. Vliv si Zeman udržuje i mezi konzervativními politiky ČSSD.

„Pokud se (prezident) spojí s Andrejem Babišem, nejmocnějším politikem v České republice, mohla by vzniknout nejsilnější politická proruská struktura v rámci celé EU a NATO. Babiš je v současné době českým ministrem financí. Ale je to také oligarcha, jeden z nejbohatších mužů v zemi a jeden z nejpopulárnějších politiků... Pakliže se Miloš Zeman udrží u moci, mohl by Babiše přitáhnout na svou proruskou oběžnou dráhu. Tato neformální koalice by mohla udělat nevratný geopolitický posun České republiky,“ uzavřel varovně Janda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…